Solcell på tub ska ge mer energi

2008-10-16 14:14  
Solceller liknar mängder av lysrör

Platta paneler som vinklas mot solen. Så är vi vana att se solceller. Men ett nytt företag i USA anser att solceller ska säljas i tub.

Det ser ut som om hundratals, svarta lysrör placerats ut på taket. I själva verket är det en ny typ av solceller som utvecklats av det amerikanska företaget Solyndra.

Under stort hemlighetsmakeri och med omkring fyra miljarder kronor i riskkapital har företaget utvecklat runda tunnfilmssolceller som både ska kunna absorbera mer solljus än vanliga solceller och dessutom bli billigare att installera.

Enligt en pressrelease har företaget redan börjat leverera solceller, i första hand till industrifastigheter och varuhus med stora, platta tak.

Solcellerna är av samma tunnfilmstyp, cigs, som exempelvis svensk-tyska Solibro använder. Men i Solyndras fall läggs det aktiva skiktet på ett cylinderformat glasrör som i sin tur skyddas av ett yttre glasrör.

Formen gör att solcellerna kan absorbera mer ljus än vanliga platta solceller, hävdar företaget. Även ljus som reflekteras mot taket kan omvandlas till el.

De behöver heller inte vinklas upp mot solen vilket minskar installationskostnaderna. Dessa pressas också av att de inte är så vindkänsliga som vanliga solpaneler och därför inte kräver samma förankring på taket.

Enligt ett uttalande från en av företagets kunder, tyska Phoenix Solar, kan kostnaderna för att installera solcellerna pressas med 50 procent.

En första produktionsanläggning är redan i gång. Enligt uppgifter i New York Times planerar företaget att bygga upp en årlig kapacitet på 500 MW.

Bland företagets finansiärer finns bland andra Virgin Green Fund, entreprenören Richard Bransons riskkapitalbolag för ny energiteknik.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt