Solcell från Uppsala slår världsrekord

2011-12-05 14:20  

En solcellsmodul från solcellsbolaget Solibro i Uppsala har nått verkningsgraden 17,4 procent. Världsrekord för tunnfilmssolceller enligt företaget.

Solcellsmodulen har en yta på 16 kvadratcentimeter och verkningsgraden på 17,4 procent har uppmätts av det oberoende forskningsinstitutet Fraunhofer ISE i Tyskland.

Modulen är utvecklad och tillverkad av Solibro i Uppsala som i sin tur ägs av det tyska solcellsföretaget Q-Cells.

Enligt pressmeddelandet från Q-cells är detta den högsta verkningsgrad som uppmätts för en tunnfilmsmodul, i det här fallet av typen CIGS (koppar indium gallium selenid).

- Att höja verkningsgraden är något vi jobbar med kontinuerligt och det är klart att det är roligt att vi kan visa att vi ligger i topp, säger Solibros teknikchef och grundare Lars Stolt.

Rekordmodulen har tillverkats med i stort sett samma processer som vid serietillverkningen som sker i Tyskland. Men de massproducerade solcellsmodulerna har i dag en verkningsgrad på omkring 12,5 procent.

-Målet är att nå en verkningsgrad på 16,7 procent till 2016 för serieproducerade moduler, säger Lars Stolt.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt