Solar World: ”Automatisering ger låg miljöpåverkan”

2017-11-27 12:29  

Den tyska solcellstillverkaren Solar World får höga betyg i en miljöranking. Det beror bland annat på att panelfabriken har en hög grad av automatisering.

Solar World gick i konkurs i maj i år, men har dragit igång verksamheten igen under namnet Solar World Industry.

Företaget grundades 1998 men har enligt presskontakt Albrecht Handke 40 års erfarenhet av att tillverka solcellspaneler genom uppköpta bolag som var igång tidigare. I dagsläget producerar företaget monokristallina kiselsolceller och dubbelsidiga solcellspaneler.

Organisationen SVTC, Silicon Valley Toxics Coalition, rankar regelbundet solcellstillverkare efter hur stort ansvar de tar för miljö och arbetsmiljö. På den senaste listan hamnade amerikanska Sun Power överst. Näst bäst blev tyska Solar World.

Se Solar Worlds film om paneltillverkningen (engelska)

- Ett skäl till att vi hamnar så högt är att vi har en hög grad av automatisering. I modultillverkningen är den nära 100 procent. Produktionslinan bemannas av robotar, så där har vi massproduktion, vi kan tillverka många paneler med samma höga kvalitet och vi behöver mindre energi för tillverkningen, säger han.

Läs mer:

Läs mer: Solcellsrevolutionen: Gigantiska parker – och solceller på hustak

Ett annat skäl tror han är att SVTC premierar företag som är öppna med sin information. På frivillig basis publicerar bolaget regelbundet en hållbarhetsrapport.

- En gång om året publicerar vi vad vi har gjort inom hållbarhet, berättar Albrecht Handke.

Se Solar Worlds film om celltillverkningen (engelska)

Solar World tillverkar sina celler i Arnstadt i Tyskland och monterar dem i paneler i Freiberg. Cellerna kan packas tätt i varje kartong när de transporteras de 200 kilometerna mellan de båda fabrikerna.

- Vi transporterar 26 000 celler tillsammans, så vi behöver väldigt få transporter, vilket ger ett lågt koldioxidavtryck, säger Albrecht Handke.

En del av den elektricitet som fabrikerna använder kommer från egna solcellspaneler på taken. Samtidigt har företaget arbetat för att sänka sin totala energiförbrukning, bland annat genom att byta ut en del utrustning.

- Vi har en forsknings- och utvecklingsavdelning i Freiberg där vi forskar på olika steg i värdekedjan och samarbetar med flera tillverkare av produktionsutrustning, berättar Albrecht Handke.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt