Opinion

Söla inte med solen

Mats Engström, chefredaktör.
Mats Engström, chefredaktör.

Solsken efter regnskuren. En lysdiod blinkar snabbare i familjen Ahlinders garderob. Det betyder att solpanelerna på taket producerar el. Överskottet går ut på nätet och minskar elräkningen.

Publicerad

”Det känns roligt att kunna bidra till miljön och klimatet”, säger Staffan Ahlinder. Han är en av de första villaägarna som drar nytta av att några elbolag går före med nettodebitering. En omstridd betalningsmetod där egenproducerad el minskar de kilowattimmar från elbolaget som kunden behöver betala för.

Mälarenergi tycker att det är okej och tar emot familjen Ahlinders solcellsel. Likadant gör några andra elbolag. Men jättarna väntar. Fortum är i princip positivt men anser att lagstiftningen inte tillåter nettodebitering.

Ny Teknik inleder i detta nummer en kartläggning av egen elproduktion runt om i Sverige. Du kan hjälpa till genom att gå in på nyteknik.se och berätta vad du själv gör.

Trots myllret av lokala initiativ dröjer de politiska åtgärderna. Varför går det så långsamt att uppmuntra egen el?

Skattereglerna är i vägen, heter det. Energiskatt och moms ska tas ut på all el som används. Därför är det inte tillåtet att kvitta egenproducerad el mot förbrukad.

Nu utreds frågan ännu en gång. Regeringen ska få förslag i juni 2013.

Branschorganisationen Svensk Energi anser att det går att hitta en lösning som inte strider mot principerna i skattelagstiftningen. Om elföretagen bara tar betalt för nettoförbrukningen per månad så uppstår ingen särskild transaktion kring den egenproducerade elen. Den kan ses som ett sätt att ”lagra” elenergi i nätet, enligt Svensk Energi.

Övertygar ett sådant resonemang regeringens utredare? Det är inte säkert, men på något sätt måste frågan gå att lösa. Danmark har redan genomfört nettodebitering, utan att skattesystemet raserats eller EU-kommissionen lagt in sitt veto.

Energiminister Anna-Karin Hatt tror på en lösning snart. ”Min förhoppning är att jag ska kunna återkomma under nästa år med ett färdigt förslag till riksdagen”, svarade hon på Ny Tekniks fråga vid en pressträff förra veckan.

Men det är inte bara Anna-Karin Hatt som bestämmer. Makten över skattelagstiftningen finns framför allt på finansdepartementet.

De svenska hindren går att övervinna om den politiska viljan finns. Söla inte med bättre skatteregler för sol- och vindkraft, Anders Borg.