Sol och vindmodul ger el på hustaket

2016-06-21 14:53  

Ett kombinerat sol- och vindkraftverk speciellt anpassat för montering på byggnader lanserar schweiziska Wind Rail System.

Förnybar energi från anläggningar på hustaket är en dröm för många, men speciellt när det gäller vindkraftverk är taket sällan en bra lösning för konventionella vindgeneratorer. Snurrorna kommer inte tillräckligt högt, och kringliggande byggnader stör ofta vinden så att turbulens uppstår där laminär strömning egentligen är optimal för kraftverken.

Solceller på taken är en enklare lösning men med nackdelen att produktionen upphör vid solnedgången.

Nystartade schweiziska företaget Anerdgy har tagit fram en annorlunda lösning för hemmakraftverket som kombinerar sol och vindenergi. Man kallar systemet Wind Rail.

Wind Rail är moduler som placeras på takets kant och som utnyttjar att luft som värms strömmar uppåt utmed en husvägg. När luftströmmen når takkanten fångas den upp i öppningen av modulen. Modulen smalnar sedan av, varvid luftströmmen ökar hastigheten till det dubbla och då passerar en vindturbin.

Tekniken har testats på en byggnad i Schweiz och i sommar ska moduler även testas på byggnader i Berlin. Jämfört med om turbinen stått fritt på taket ger Wind Rail tre gånger högre effekt, uppger företaget. Effekten på provanläggningen är 2,5 kW.

Anläggningen orsakar varken störande ljud eller vibrationer.

Tekniken förutsätter platta tak, och att takkonstruktionen kan bära de 250 kg tunga modulerna. Optimalt är att placera minst fem moduler bredvid varandra för att kunna utnyttja luftströmmen optimalt. Ett annat krav är montering på en höjd av minst sju meter över markytan.

Anerdgy uppskattar att den mellanstora modulen Wind Rail C30 i företagets produktprogram beroende på placeringsort kan producera 1500 till 3000 kWh om året, inklusive el från de solpaneler man placerat på modulen fram och baksida.

Priset för en modul ligger kring 5000 euro.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vindenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt