Sökes: 42 cleantech-projekt Finnes: 75 miljarder kronor

2010-04-29 15:46  
Koncentrerad solenergi med Stirlingmotor kan vara en teknik som kan få stöd från den nya NER300-finansieringen. Foto: Warren Gretz/DOE

EU-kommissionen lägger upp 75 miljarder kronor för att locka fram åtta kommersiella koldioxidfria kolkraftsprojekt och 34 nya smarta lösningar för förnyelsebar energiproduktion.

- Det här är verkligen en sockerbit som det borde surra en hel del flugor kring, säger kanslirådet Sven-Olof Ericson på Näringsdepartementet till Ny Teknik.

Det är han som håller i trådarna från svensk sida. Men administrationen av ansökningar och utvärderingar kommer att läggas på Energimyndigheten.

EU-kommission vill sätta nytt tryck på utvecklingen av europeisk miljö- och energiteknik.

Den förra satsningen, den så kallade återhämtningsplanen efter finanskrisen, var på motsvarande 10 miljarder kronor.

Nu vill kommissionen satsa 75 miljarder och har kommit på ett finurligt sätt att finansiera denna jättesatsning.

Förslaget är att vika intäkterna från 300 miljoner utsläpper till finansieringen av åtta stycken projekt för koldioxidavskiljning och koldioxidlagring samt 34 demonstrationsanläggningar med helt ny energiteknik.

Projektet heter NER300.Intäkterna från de 300 miljoner utsläppsrätterna uppgår till 75 miljarder kronor, som alltså går direkt vidare som EU-stöd till beviljade projekt.

EU-stödet kan maximalt uppgå till 50 procent av projektets finansiering, men det är fritt fram för medlemsländerna att gå in med statliga pengar i projekten.

Varje medlemsland är garanterad stöd till minst ett projekt och högst tre.

42 projekt totalt
De 34 anläggningarna, som ska vara baserade på förnybara energikällor, fördelas inom följande kategorier:

9 stycken anläggningar för bioeneri

5 stycken för koncentrerad solel

3 stycken solcellsanläggningar

6 stycken vindkraftsprojekt

4 stycken projekt för geotermi

De åtta CCS-projekten ska omfatta två olika sätt att avskilja koldioxiden från kolförbränningen – oxyfuel och combustion - och två olika metoder att begrava koldioxiden – i sinande oljefält och i saltvattensakvifärer.

Ansökningarna ska vara inne hos Energimyndigheten senast den 31 oktober i år.

Läs EU-kommissionens förslag på svenska här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt