Södra säljer sin vindkraft till Norge

2009-08-27 07:30  

Skogsindustriföretaget Södras stora vindkraftssatsning på 300 vindkraftverk är blockerad av överklaganden. Nu släpper man in den norska energijätten Statkraft för att få fart på satsningen.

- Det står helt stilla.Allt har fastnat i överklagandeprocessen. Nu hoppas vi att det lossnar med Statkrafts hjälp, säger Södras koncernchef Leif Brodén till Ny Teknik på torsdagsmorgonen.

I går kväll skrev han under ettomfattande industriavtal med norska Statkraft om utbyggnad av vindkraft, fjärrvärme och biobränsle

Avtalet innebär bland annat att Statkraft köper 90 procent av Södra Vindkraft AB, som har en ”projektportfölj” på 300 vindkraftverk i de småländska skogarna med en sammanlagd produktionsvolym på 1,6 TWh el årligen.

- Men vi har ännu inte ett enda bygglov beviljat. Vi satte streck vid 300 verk redan för ett år sedan. Med Statkraft som huvudägare hoppas vi kunna ta in fler projekt, säger Leif Brodén.

Läs Ny Tekniks artikel om hurdanskar stoppade svenska vindkraftverki Småland.

Går in tungt på vindkraft i Sverige
Köpet av Södra Vindkraft är ännu ett steg för Statkraft in på den svenska vindkraftsmarknaden.

För två år sedan gick Statkraft samman med skogsbolaget SCA om en jättelik vindkraftssatsning i Jämtland och Västernorrland – en planerade kraftproduktion på hela 2,8 TWh per år.

Statkraft har också gått in som delägare i Arise Windpower som har stora planer för vindkraftsutbyggnad i Laholms och Markaryds kommuner i södra Sverige.

Och nu tar Statkraft över 90 procent av Södras vindkraftsbolag med sikte på att expandera den redan stora satsningen.

Sveriges längsta fjärrvärmeledning
I gårdagens avtal mellan Södra och Statkraft ingår också en rekordlång fjärrvärmeledning från Södras massabruk i Väröbacka på Västkusten till Statskrafts fjärrvärmenät i Kungsbacka. Det blir Sveriges i särklass längsta fjärrvärmeledning.

Södra ska också bli leverantör av flis och annat biobränsle till Statskrafts alla fjärrvärmeanläggningar i Sverige – anläggningar som Statkraft fick med sig när det tidigare samägandet av gamla Sydkraft, nuvarande Eon Sverige, upplöstes vid årsskiftet.

Lönsamt för markägare

Södra Vindkraft har skrivit kontrakt om 300 vindkraftverk på sammanlagt 600 MW effekt med markägare som är medlemmar i den kooperativa skogsägarföreningen Södra.

Det är femåriga avtal som ger markägaren 4 procent av intäkterna från vindkraftverken - när alla tillstånd är klara och verket resta och i produktion. I snitt kan det bli uppemot 150.000 kronor per vindkraftverk och år.

Bra vindlägen är lönsammare än både jaktarrenden och skogsbruk. Ett jaktarrende ger cirka 100 kronor per hektar, skogbruk cirka 1000 kronor per hektar medan bra vindkägen ger uppemot 3000 kronor per hektar i årlig intäkt.

Bland de markägare som upplåtit mark åt Södra Vindkraft finns jordbruksminister Eskil Erlandsson, som har en jordbruksfastighet i Ljungby kommun.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt