Energi

Snart besked om kärnavfallsförvaret – blir det ja eller nej?

Under Forsmark vid Upplandskusten vill SKB bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle. Kapslar med radioaktivt bränsle ska förvaras i tunnlar 500 meter under jord i 100 000 år. Foto: Lasse Modin / SKB
Kopparkapsel samt insats av järn som ska användas i slutförvar av använt kärnbränsle. Bild från utställning vid Olkiluoto kärnkraftverk i Finland, som har valt den slutförvarslösning som har tagits fram av SKB i Sverige.. Foto: Anna Orring

Regeringen ska på torsdag ge besked om ansökan om ett slutförvar av använt kärnbränsle får tillstånd eller ej. Tidigare miljöministern varnar för att ta ett förhastat beslut så länge det råder vetenskaplig oenighet om metoden.

Publicerad

Regeringen ska på torsdag fatta beslut om Svensk kärnbränslehantering AB:s (SKB) ansökningar om ett system för slutförvar av använt kärnbränsle.

Ansökningen omfattar en slutförvarsanläggning i Forsmark i Norduppland, i Östhammars kommun. Totalt ska 12 000 ton kärnavfall deponeras i 6 000 kopparkapslar på cirka 500 meters djup i urberget.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här