Snäll legering kan ersätta krom

2009-05-25 15:59  

Hälsofarlig förkromning kan ersättas av en nickel-volframlegering, som ger bättre egenskaper än krom och minskar hälsoriskerna.

Ända sedan 1940-talet har krom använts för att rostskydda metaller, eller ge en hård glatt yta, eller bara för att ge lyster.

Men problemet med krom är att arbetsmiljön är ohälsosam. Vid förkromningen frigörs joner, hexavalent krom, som är mycket cancerogent vid inandning, och som förstör grundvatten vid utsläpp.

Forskare har länge letat efter en ersättare med samma hårdhet som krom, men har haft svårt att hitta någon.

Men vid MIT analyserade en grupp forskare med Christopher Schuh i spetsen, egenskaperna för nanokristallint nickel. Vid beläggning på exempelvis stål visade sig nickel till en början vara hårt, men egenskapen minskar med tiden eftersom kristallstrukturen ändras från nanoskala till mikroskala.

Med datormodeller kom forskarna fram till att en legering med volfram gav en beläggning med bättre egenskaper än krom, utan att ha dess miljönackdelar.

Nickel-volframbeläggningen uppges vara såväl hårdare än krom och ha längre livslängd. Dessutom är galvaniseringsprocessen effektivare eftersom flera lager kan läggas på i samma produktionssteg.

Som beläggning på tryckvalsar visar det sig att den nya beläggningen håller tio gånger längre än kromade valsar.

Ett kommande användningsområde kan vara i kontakterna till bärbara apparater som mobiltelefoner eller mediaspelare, som idag beläggs med ett guldlager för att förhindra korrosion. Den nya legeringen skulle avsevärt kunna minska tjockleken på guldlagret.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt