Smarta fönster billigare och bättre med guld

2012-09-27 08:32  

Guld kan göra smarta fönster och solceller både billigare och bättre. Det visar en ny avhandling.

Pia Lansåker vid Uppsala universitet har studerat hur guld kan behandlas för att använda i smarta fönster och solceller. Och resultaten är lovande.

Smarta fönster syftar till att minska energiåtgången i en byggnad genom att de på elektrisk väg styr hur mycket värme som ska släppas in på sommaren och ut på vintern. Det hela fungerar tack vare en smart fönsterfolie som läggs på glaset.

I dagsläget används oxidfilmer som är omkring 300 nanometer tjocka i smarta fönster. Men Pia Lansåkers försök visar att de kan ersättas med guldfilmer som bara är 7 nanometer tjocka.

Guldfilmer går fortare att tillverka och blir därmed billigare än dagens filmer. Dessutom blir ledningsförmågan bättre med guld.

I kiselbaserade solceller kan guldpartiklar i nanostorlek användas för att förbättra ljusupptagningen. På så sätt kan solceller göras tunnare och blir billigare att tillverka.

-Guldpartiklar har en förmåga att absorbera ljus. Om man pytsar in små nanopartiklar guld i kislet förstärker man ljusupptagningen, säger Pia Lansåker.

Hennes forskning har fokuserat på hur guldet kan behandlas för att användas i smarta fönster eller solceller, men har inte omfattat praktiska tester av prototyper. Nu har hon sökt pengar för att kunna fortsätta studera guldets potential i solceller och smarta fönster.

-Det jag har kommit fram till är mycket lovande, men man behöver testa guldfilmer på smarta fönster i prototyper, och guldnanopartiklar i solceller, säger Pia Lansåker.

Linda Nohrstedt

Mer om: Fönster Solcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt