Smältande havsis ökar metanutsläpp

2015-09-17 11:33  
Foto: Tore Meek

Metanutsläppen från den arktiska tundran ökar när havsisen smälter. Det visar en ny forskningsstudie från Lunds universitet.

Havsis reflekterar solljus. När havsisen smälter blir det mer öppna vattenytor som kan absorbera solljuset. Det varmare vattnet leder till högre temperaturer.

– Förändringar i Norra ishavet kan påverka ekosystem långt borta på land, säger Frans-Jan Parmentier, forskare vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet i som lett den nya studien av sambandet mellan metanutsläpp och smältande havsis.

Den högre temperaturen i havet gör att mikroorganismer i tidigare frusna jordar på tundran vaknar till liv och bildar metan.

Sedan 1990 har havsisen i Arktis minska med cirka 14 procent per årtionde

– Minskningen av Arktis havsisar är en av de mest synliga konsekvenserna av klimatförändringarna, och har en enorm inverkan på det arktiska klimatet, säger Frans-Jan Parmentier.

Studien har nyligen publicerats i tidskriften Geophysical Research Letters.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt