Smält salt ger mer el i solkraftverket

2011-03-07 13:51  
Salt i absorptionsröret kan värmas till 500 °C. Foto: Siemens

Genom att använda smält salt i stället för olja ska solkraftverk bli effektivare. Men ett problem är att saltet kan "frysa".

Solenergianläggningar som genererar el använder konkava speglar som riktar solstrålarna mot ett absorptionsrör i spegelns fokus. I röret strömmar vanligtvis olja som värms till ca 400 °C och pumpas till en värmeväxlare som värmer vatten till ånga, som via en turbin och generator alstrar el.

Ju högre temperatur i det värmebärande mediet, desto bättre verkningsgrad i ångturbinen.

Forskare vid Siemens ska uppföra en försöksanläggning vid universitetet i Evora i Portugal där oljan som värmemedium ersätts med smält salt.

Därigenom kan temperaturen höjas till 500 °C, vilket skulle förbättra effektiviteten i den här sortens solenergianläggningar. En annan fördel med saltlösningen jämfört med olja är att trycket inte ökar, samt att den inte är brandfarlig.

Men problemet med saltet är att det stelnar, "fryser", vid temperaturen 220 °C. Forskarnas uppgift är att hitta den rätta blandningen av natrium och kaliumnitrater som håller saltet flytande vid lägre temperaturer än 150 °C.

Testanläggningen i Portugal får en effekt på 50 MW. Där ska ånggenerator, absorptionsrör och pumpar testas för den högre temperaturen och det nya mediets speciella egenskaper.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt