Smält bränsle igenom tryckkärlen i Fukushima

Härdsmältorna i tre av Fukushimas reaktorer har sannolikt trängt genom tryckkärlen. Nu ligger bränslet på botten av reaktorernas yttre inneslutningar.

Reaktor 1, 2 och 3 i Fukushima tros ha drabbats av en av de mest allvarliga situationerna vid ett reaktorhaveri. Samtliga har drabbats av härdsmältor, och den höggradigt radioaktiva bränslelavan tros ha trängt genom tryckkärlen, den innersta inneslutningen, i samtliga reaktorer.

Uppgifterna kommer från en 750-sidig rapport som den japanska regeringen idag lämnar till den internationella atomkommissionen IAEA. Den bygger på uppgifter från både den japanska kärnenergimyndigheten NISA och kärnkraftverkets ägare TEPCO.

Lavan antas ligga under kylvatten som läckt ut och samlats på den yttre inneslutningens botten. Förutom risken för stora utsläpp kommer det att försvåra försöken att få igång en permanent kylning, och vattnet kommer att fortsätta vara kraftigt kontaminerat under lång tid.

Redan tidigare visste man att tryckkärlen hade läckor, sannolikt från den punkt i botten där reaktorns styrstavar går upp i härden, men man trodde att den smälta massan från härden hållits kvar i botten av tryckkärlet. Många experter bedömde det som osannolikt att den skulle kunna tränga genom det tjocka stålet.

Men härdsmältan i reaktor 1 kan ha gått genom tryckkärlet redan efter fem timmar, enligt NISA. TEPCO gör en liknande uppskattning, men med längre tidsintervall.

Analysen bygger på beräkningar och simulationer, och har försenats på grund av att mycket av reaktorns instrumentering var oanvändbar under de första veckorna efter olyckan.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt