Slutspurt i utredningen

2013-10-29 23:00  

Den 16 december ska regeringens fossilutredning presenteras. En rad nya åtgärder kommer att föreslås.

– Vi har flera förslag om styrmedel på bordet, och nu gör vi konsekvensanalyser av dem. Inga förslag är klubbade än, säger Olle Hådell på utredningens sekretariat.

Förutom förslaget om en prispremie för inhemsk biobränsle diskuteras bland annat kvotplikt för biodrivmedel, kilometerskatt för tunga fordon och ett system kallat bonus-malus som infördes i Frankrike för några år sedan. Det innebär att bilar med låga utsläpp får en bonus, som betalas av bilar med stora utsläpp.

Olle Hådell berättar att det inte finns någon ”quick-fix” för att nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Utredningen kommer därför att föreslå styrmedel inom fyra områden.

* Ett mer transportsnålt samhälle, exempelvis med bilpooler och längre lastbilar.

* Mer energieffektiva transporter.

* Mer energieffektiva fordon.

* Förnybara drivmedel och el som er­sättning till fossila bränslen.

Regeringen tillsatte utredningen förra sommaren, och fler än 20 underlagsrapporter har kommit in från olika experter. Efter Per Kågesons avhopp som sekreterare går Håkan Johansson, nationell samordnare för klimatfrågor på Trafikverket, in som utredningens ­huvudsekreterare. Datumet när utredningen ska presenteras är fortfarande den 16 december.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt