Slutförhandlingar inledda i Paris

2015-12-07 06:41  
Åsa Romson Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

På söndagen inleddes slutspurten vid det globala klimatmötet i Paris.

Den svenska delegationen med miljöminister Åsa Romson (MP) i spetsen har fått en nyckelroll i ett ämnesområde och ska företräda EU i ett annat.

Värdlandet Frankrike har utsett 14 ministrar från olika länder till medlare för flera ämnesområden i de avslutande klimatförhandlingarna. På söndagseftermiddagen inleddes slutförhandlingarna efter fyra teman: genomförande, ambitionsnivå, ansvarsfördelning och transparens samt omedelbara åtgärder.

Något senare följer samtal om ytterligare ämnen, såsom "anpassning" förhandlingar om hur världen ska hantera de konsekvenser som klimatförändringarna för med sig där Sveriges miljöminister Åsa Romson (MP) får en ledarroll tillsammans med sin bolivianska kollega.

Sverige och Nederländerna ska också företräda EU i samtalen om genomförande här återfinns den svåra frågan om att ta fram medel för både utsläppsminskning och anpassning, där en skiljelinje går mellan rika och fattiga länder.

– Vi ska säkerställa att EU:s positioner är både starka och att EU ska kunna fullfölja sina åtaganden och inte ger löften man inte tänker hålla, säger Romson till TT.

– Där ser jag att Sverige och vår partner Nederländerna har en grundsyn där vi har tillit från inte minst utvecklingsländer, som ju är mest intresserade av detta ämne såklart.

Kommer en överenskommelse nu att räcka till?

– Det får vi se sista dagen men det är den ambition som Sverige har, ett ambitiöst och rättvist avtal som håller över tid.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL