Slutet nära för första vindkraftverket

2007-12-07 13:58  
Näsudden 2 med sitt bastanta betongtorn

En epok går i graven när vindkraftverket Matilda på Gotland rivs nästa år. Det åttio meter höga tornet var bland de först anläggningarna som byggdes av den gryende svenska vindkraftsindustrin i början av 1980-talet.

Vattenfall väntar just nu på att få in anbud från ett antal företag som vill plocka ner torn och turbin.

Någon gång under våren börjar arbetet. I juli ska det vara klart.

- Tornet är byggt i betong och så styvt att det kan det bli vibrationer i maskinerna. Därför är det lika bra att ta bort det helt, säger Jan Blix på Vattenfall Power Consultant, som ansvarar för rivningen.

Vindkraftverket på gotländska Näsudden är en sista kvarleva från den tidiga svenska satsningen på vindkraft.

I slutet 1970-talet tillhörde Sverige de främsta länderna i världen när det gällde forskning och utveckling av vindkraft.

Det svenska vindkraftprogrammet satsade på stora turbiner (2-3 MW), placerade på åttio meter höga torn.

En prototyp byggdes i Maglarp utanför Trelleborg, den andra på Näsudden på Gotland.

Men den svenska satsningen slog fel. Turbinerna var för stora och marknaden för liten. Det statliga stödet minskade och billig el från kärnkraften satte stopp för de sista spillrorna av industrin.

Den första turbinen på Näsudden (Näsudden 1, eller Albertina, som ingenjörerna döpte det till) plockades ner 1991. Maglarp försvann 1993.

Men betongtornet på Gotland stod kvar och en ny turbin, Matilda - eller Näsudden 2 som det också kallades – monterades på toppen.

Under sina 61 469 drifttimmar producerade Matilda 61,4 GWh – ett världsrekord i elproduktion. Men i januari i år gick växellådan sönder och sedan dess har vindkraftverket stått stilla.

Exakt hur Näsudden 2 ska plockas ner är ännu inte klart. Spränger man tornet finns det en risk att Vattenfall även blir av med sitt kontor.

Förmodligen kommer entreprenören istället lyfta ner turbinen med kran och sedan klippa betongen, bit för bit.

Vad lärde ni er av de första prototyperna?

- Att det är svårt att konstruera och driva växellådor som utsätts för så stora påfrestningar som på vindkraftverk, säger Jan Blix.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt