Energi

Slitsar i fönstret fixar mobiltäckningen

De flesta av de boende i bostadsrättsföreningen Jublet i Stockholm kan bara ringa med mobilen om de går ut på balkongen. ”När vi tog upp problemet med Skanska för ett år sedan var det inte en så stor fråga. Men under det här året har Skanska, Ericsson och operatörerna insett hur stort problemet är”, säger Stig Vilhelmson, ordförande i föreningen. Foto: Jörgen Appelgren

Slitsar i metallskikten i fönstren eller isoleringsmaterialen. Det kan vara ett sätt att lösa problemet med dålig mobiltäckning i energisnåla nybyggda hus.

Publicerad

Nybyggda hus är täta och energisnåla. Men det som är en fördel ur miljösynpunkt ställer till det för alla med mobilabonnemang. Från hela landet kommer rapporter om frustrerade användare som varken kan ringa eller surfa. Orsaken är metallskikten i fönster och isoleringsmaterial som inte bara reflekterar värmestrålning utan också radiovågor. Det gör att signalerna dämpas så mycket att täckningen bryts.

Frågan är vilka tekniska lösningar man kan ta till för att kunna bygga energisnålt men ändå få mobiltäckningen att fungera? Det ska forskningsinstitutet SP studera i ett nytt projekt. Pengar har man fått från Energimyndigheten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här