Slitsar i fönstret fixar mobiltäckningen

2015-07-30 11:28  
De flesta av de boende i bostadsrättsföreningen Jublet i Stockholm kan bara ringa med mobilen om de går ut på balkongen. ”När vi tog upp problemet med Skanska för ett år sedan var det inte en så stor fråga. Men under det här året har Skanska, Ericsson och operatörerna insett hur stort problemet är”, säger Stig Vilhelmson, ordförande i föreningen. Foto: Jörgen Appelgren

Slitsar i metallskikten i fönstren eller isoleringsmaterialen. Det kan vara ett sätt att lösa problemet med dålig mobiltäckning i energisnåla nybyggda hus.

Nybyggda hus är täta och energisnåla. Men det som är en fördel ur miljösynpunkt ställer till det för alla med mobilabonnemang. Från hela landet kommer rapporter om frustrerade användare som varken kan ringa eller surfa. Orsaken är metallskikten i fönster och isoleringsmaterial som inte bara reflekterar värmestrålning utan också radiovågor. Det gör att signalerna dämpas så mycket att täckningen bryts.

Frågan är vilka tekniska lösningar man kan ta till för att kunna bygga energisnålt men ändå få mobiltäckningen att fungera? Det ska forskningsinstitutet SP studera i ett nytt projekt. Pengar har man fått från Energimyndigheten.

Med på banan finns allt från mobiloperatörer till tillverkare av isoleringsmaterial. Även fastighetsägare och kommuner deltar (se faktaruta).

- Alla tycker att det är ett stort problem. Nu ska vi kartlägga problematiken och försöka hitta lösningar som gör att husen blir energieffektiva och får bra mobiltäckning redan från start, Jan Carlsson, professor och expert på radiokommunikation på SP.

En lösning kan vara att göra slitsar i det ledande skiktet i fönstren. Då släpps radiovågorna igenom. Det gäller även om slitsar görs i metallskikten i isoleringsmaterialen.

Men den passiva metoden kan vara en nackdel på lång sikt.

- Slitsarna utformas för att släppa igenom de frekvensband som dagens mobilsystem arbetar med. Ändras de måste man byta fönstren, säger Jan Carlsson.

Andra sätt att lösa problemet med dålig mottagning är att använda antenner och routrar som byggs in i fönstren. Dit hör de aktiva puckar som Ny Teknik tidigare rapporterat om.

På SP har man tidigare utvecklat en mobiltelefonförstärkare som integrerats i ett fönster.Antennerna etsades då i beläggningen på fönsterglaset.

- Tillsammans med Ericsson har vi även tagit fram 4G-router för WLAN som byggts in i ett fönster.

Men även aktiva lösningar har sina avigsidor, menar Jan Carlsson.

- Dels kostar de pengar, dels drar de energi. Och då har man förlorat lite av vitsen med att bygga energisnålt.

Genom mätningar i fastigheter runt om i Sverige hoppas forskarna också få ökad förståelse för hur radiovågor breder ut sig i olika byggnadskonstruktioner. Förhoppningar är att på sikt skapa ett kombinerat verktyg för både beräkningar av energi och trådlös kommunikation.

- Kanske kan man få en slags K-märkning inte bara för energieffektivitet utan även för radiovågor, säger Jan Carlsson.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

De tar tag i problemet

Tretton aktörer, varav två mobiloperatörer, deltar i förstudien som ska hitta möjliga sätt att bygga nya energisnåla hus där mobiltelefoner fungerar.

Deltagarna är:

 • SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB
 • SPU Isolering
 • PTS Post- och telestyrelsen
 • SABO AB
 • Telenor Sverige AB
 • Veidekke Entreprenad AB
 • IKKAB
 • HSB living lab Göteborg AB
 • Sveriges Kommuner & Landsting
 • Fastighetsägarna Service Stockholm AB
 • Stockholms kommun
 • NCC AB
 • Hi3G Access AB

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt