Slarv med säkerheten på värmeverken

2011-10-21 10:26  

Värmeverken och pelletstillverkarna är dåliga på att förebygga riskerna för explosioner. Därför skadas många anställda allvarligt.

Arbetsmiljöverket har inspekterat 100 anläggningar där pellets tillverkas eller där man eldar med dammande bränslen. I sådana verksamheter är explosionsrisken stor, därför ställs det särskilda krav på det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men 70 procent av de besökta anläggningarna levde inte upp till kraven.

Hälften av de upptäckta bristerna var så allvarliga att de ledde till åtalsanmälningar. Det är en ovanligt stor andel, enligt Michael Nilsson som varit projektledare för tillsynen.

De anställda på värmeverk och hos bränsletillverkare riskerar att bli brännskadade vid explosioner och plötsliga bränder. En sådan olycka inträffade till exempel onsdagen den 19 oktober vid Mälarenergis kraftvärmeverk i Västerås. En anställd fick då brännskador i ansiktet och på överkroppen när en eldslåga flammade upp ur en bränslekvarn.

Arbetsmiljöverket anser att de anställda behöver få mer noggranna instruktioner för att inte riskera att bli skadade. Företagen måste också bli bättre på att identifiera riskerna i arbetet.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt