Skyhöga klimatkrav på Barack Obama

2009-01-19 10:34  

Barack Obamas löften hittills om nedskärningar av växthusgas-utsläppen räcker inte. Den amerikanske presidenten måste vässa utsläppsmålen, säger Rajendra Pachauri, chef för FNs klimatpanel IPCC.

– President Obamas mål att minska utsläppen till 1990 års nivå runt 2020 räcker inte för att världens ledare ska lyckas möta utmaningen att komma ned i de nivåer som faktiskt besparar oss de värsta effekterna av klimat-förändringarna, sa Rajendra Pachauri, vid ett möte med USA-baserade miljöorganet World Watch Institute nyligen.

USA måste gå i täten om världen i övrigt ska reagera kraftfullt, resonerar han.

Även Christopher Flavin, chef för World Watch Institute, har utomordentligt höga förväntningar på Barack Obamas kommande klimatpolitik:

–Världen hoppas desperat på att det amerikanska ledarskapet ska minska utsläppen och skapa en grön ekonomi, säger han i en kommentar, enligt nyhetsbrevet Euractiv

I en ny studie över tillståndet i världen 2009 från FNs Klimatpanel IPCC, argumenterar institutet för att koldioxidutsläppen måste nå negativa siffror senast 2050, om en dyster katastrof ska kunna undvikas.

Institutet anser därmed att mer koldioxid i luften måste tas om hand och begravas i exempelvis bergrum eller sugas upp via trädplanteringar, än den mängd koldioxid som världen då släpper ut.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt