SKF rensar luften i Peking

2008-08-13 10:24  
SKF är underleverantör till kinesiska Goldwind, som fått leverera 43 stycken stora vindkraftverk till Peking-OS. Det är direktdrivna 1,5 MW vindturbiner som ger grön el till Peking-OS.

Göteborgsföretaget SKF tar chansen att sola sig i OS-glansen från Peking genom att berätta att de 43 stora direktdrivna vindkraftverk som byggts inför Peking-OS snurrar på rullningslager från SKF.

- Nu får OS energi från vindkraft i stället för från kolkraft, säger Ingalill Östlund på SKF:s informationsavdelning till Ny Teknik.

Det är den kinesiska turbintillverkaren Goldwind som valt SKF som underleverantör av rullningslager och tätningar för sina största vindkraftverk på 1,5 MW.

De 43 vindkraftverken står på stranden till den stora Guanting-dammen där roddartävlingarna i Peking-OS äger rum.

De nya turbinerna är de största hittills som Goldwind tillverkat. Goldwind har också 600 kW, 750 kW och 1200 kW-turbiner.

Det intressanta med Goldwinds 1,5 MW-turbiner är att de är direktdrivna och saknar växellåda.

Det har blivit något av en trend i tiden att gå över till direktdrift och permanentmagneter efter alla växellådsproblem som uppstått när vindkraftverken växt i storlek.

Men fortfarande är cirka 80 procent av alla vindkraftverk växellådsdrivna och bara 20 procent direktdrivna.

För SKF:s del spelar det ingen roll om turbintillverkarna väljer växellåda eller direktdrift. Lager behövs för båda teknikerna och SKF är en av de största underleverantörerna i världen till vindkraftsindustrin.

Till Goldwinds 1,5 MW-turbiner har SKF levererat enradiga rullager 1000 mm utvändig diameter och dubbelradiga koniska rullager med 600 mm utvändig diameter.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt