SKF och Vestas utvecklar <br></br>hållbarare vindkraftverk

2007-09-24 15:11  

Den danska vindkraftstillverkaren Vestas har stoppat all försäljning av stora havsbaserade vindkraftverk efter kostsamma haverier i växellådorna. Nu arbetar Vestas till sammans med svenska SKF på att hitta felet och ta fram en ny stor turbin.

- Vi arbetar med en helt ny konstruktion av den stora havsturbinen V90 3 MW Off-shore, men detaljerna om det arbetet är en affärshemlighet, säger Vestas informationsdirektör Peter Wenzel Kruse till Ny Teknik.

Han påpekar att det bara är offshore-maskinerna som man slutat sälja. Det vanliga V90-verken för landsbaserade vindkraftverk fungerar.

Vestas är världens i särklass största tillverkare av vindkraftverk. En tredjedel av alla vindkraftverk i världen är levererade av Vestas. Dominansen är särskilt stor när det gäller turbiner över 2,5 MW.

Söker febrilt efter felen
Ny Teknik kunde i förra veckans nummer rapportera att Vestas har stoppat all försäljning av de stora havsturbinerna och att man håller på att reparera cirka 100 havsbaserade vindkraftverk, varav samtliga på Vattenfallsägda Kentish Flats vid Themsens mynning.

Växellådsproblemen i de stora havsbaserade vindkraftverken är inte bara ett problem för den Vestas.

Det är lika mycket ett problem för svenska SKF som levererar huvudlagren och en hel del komponenter till maskinerna.

- Detta är ett problem och det måste lösas. Vi arbetar nu tillsammans med Vestas och växellådstillverkaren för att komma fram till vad det är som gått snett med de stora offshore-verken, säger SKF:s informationsdirektör Lars G Malmer till Ny Teknik.

SKF slår ifrån sig
Lars G Malmer är upprörd över anklagelserna från Svensk Vindkraftförening i måndagens utgåva av Göteborgs Posten - att SKF ska ha levererat för klent dimensionerade lager till Vestas.

- SKF:s lager är en av de största bovarna. De har varit för klent dimensionerade - för att spara pengar. De tål inte belastningarna, särskilt inte ute till havs, men även på land, säger Örjan Hedblom, kanslichef på Svensk Vindkraftförening, till GP.

Lars G Malmer slår tillbaka.

- Det är lögn och förbannad dikt. Örjan Hedblom vet inte vad han pratar om. Det finns många orsaker till att ett lager går sönder. Det behöver inte vara fel på själva lagret. Just nu vet ingen exakt var som orsakat haverierna, säger Lars G Malmer.

Går för fullt till havs
Peter Wenzel Kruse på Vestas säger att man också på Vestas är osäker på exakt var felet med de havererade växellådorna finns.

- Men växellådorna har alltid varit ett problem för vindkraftsindustrin i och med att vindkraftverken hela tiden ökat i storlek och därmed också påfrestningarna på växellådan, säger Peter Wenzel Kruse till Ny Teknik.

Växellådorna får ta extra mycket stryk ute till havs där det blåser 50 procent mer än på land och där vindkraftverken går för högvarv dubbelt så länge som landbaserade verk.

Svårt att få ut på försäkringen
Men Örjan Hedblom står på sig. Han säger till Ny Teknik att utvecklingen har gått för fort mot allt större vindkraftverk och att materialet inte hängt med.

- På Svensk Vindkraftförening tror vi att det kan vara en kombination mellan felaktiga specifikationer från beställarna av vindkraftverk och alltför optimistiska kalkyler från SKF. Problemen är störst på havet, men förekommer också på land till ägarnas stora förtvivlan.

- Det har blivit allt svårare att försäkra vindkraftverken mot maskinskador. Ofta betalar inte försäkringsbolagen annat än då det skett en plötslig och oförutsedd skada. Vid genomgång av växellådan upptäcks förslitningsskador redan efter några år. Då utgår ingen ersättning från försäkringen, säger Örjan Hedblom.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt