SKB vill kunna lägga mer kärnbränsle i Clab

2015-04-22 15:51  
Clab i Oskarshamn. Foto: Bengt O Nordin

SKB vill öka möjligheterna att lagra 30 procent mer kärnbränsle i mellanlagret Clab i Oskarshamn.

Svensk kärnbränslehantering, SKB, vill öka kapaciteten att lagra använt kärnbränsle från 8 000 till 11 000 ton i Clab.

I bergsförvaret nära Oskarshamn finns i dag strax under 6 000 ton bränsle i stora bassänger, enligt SKB:s presschef Jimmy Larsson-Hagberg.

Uppdraget att bygga ut kapaciteten, värt 375 miljoner kronor, går nu till Westinghouse Electric i Västerås. För att klara ökad lagring ska bolaget, tillsammans med Elajo AB,  byta ut kylsystemet - ett system med värmeväxlare - mot ett modernt kylsystem i bassängerna.

Dessutom ska Elajo AB tillverka nya kassetter som bränsleelementen står i. De nya får en inre yta som täcks av grundämnet bor. På så sätt räknar man med att kunna packa bränslestavarna tätare i vattnet.

-Vi har tittat på det här ett bra tag och kommit fram till att vi tar höjd för detta nu så att inte Clab blir fullt innan vi har ett kärnbränsleförvar i drift i Forsmark, säger Jimmy Larsson-Hagberg.

Förberedelserna inom SKB har gått ut på att hitta sätt att öka mängden kärnbränsle i Clab utan att behöva bygga nya bassänger, uppger han.

SKB lämnade i månadsskiftet mars-april också in en tilläggsansökan till Mark- och miljödomstolen i Nacka, där man begär att få miljötillstånd för att lagra 11 000 ton kärnbränsle i Clab och vid inkapslingsanläggningen Clink framöver.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt