SKB: Koppar korroderar inte i rent vatten

2014-09-30 15:46  
Den omstridda kopparkapseln som ska garantera att ingen radioaktivitet läcker ut på hundra tusen år. Foto: SKB

Det är inte korrosion av koppar som orsakar vätgasutveckling i syrgasfritt vatten. Det hävdar kärnkraftsindustrins bolag SKB i en färsk lägesrapport om kopparkapslarna i slutförvaret för kärnbränsle.

Svensk kärnbränslehantering, SKB, har länge bestritt att kopparkapslarna som bolaget planerar att använda för att lagra utbränt kärnbränsle i, kan korrodera i syrgasfritt rent vatten.

Nu anser man sig genom forskning ha bevisat att så är fallet.

- De försök som gjorts vid Microbial Analytics AB, Micans, i Göteborg och vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala ger belägg för att koppar inte korroderar i rent syrgasfritt vatten. Därmed är detta inte en process som har relevans i slutförvaret för använt kärnbränsle, säger Allan Hedin, ansvarig för SKB:s säkerhetsanalyser i ett pressmeddelande från företaget.

I rapporten dras slutsatsen att kopparen som används i kapslarna bara kan ge vätgasutveckling under några få dagar, och att vätet kommer ur kopparmaterialet.

Vätgasen skulle alltså inte kunna härledas från en korrosionsprocess, vilket flera ledande korrosionsforskare vid KTH tidigare visat i tester.

I fjol sprack ett försök att samarbeta i den vetenskapligt infekterade frågan efter anklagelser om forskningsfusk.

KTH-forskarna Gunnar Hultquist och Peter Szakalos, de två som först upptäckte att koppar kan korrodera i syrefritt vatten, anklagade då, 2013, forskaren Mats Boman och hans grupp vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala för att inte ha varit tillräckligt noggranna och för att ha använt felaktig utrustning.

Av SKB-rapporten framgår dock också att koppar i kemisk mening kan korrodera i syrgasfritt vatten.

”I strikt mening är koppar inte immunt mot korrosion i rent, syrgasfritt vatten, men omfattningen är oerhört liten och saknar betydelse”, skriver SKB.

Relaterade dokument

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt