Skatteverket får på pälsen om vindkraftsskatten

2010-01-07 14:32  

Skatteverkets och Skatterättsnämnden slutsats att vindkraftskooperativen köper sin el till underpris är helt uppåt väggarna. Den slutsatsen drar nationalekonomen Thomas Tangerås och ger vindandelsägarna rätt.

- Det är underligt att en statlig myndighet tar sig rätten att definiera marknadspriset på el när vi sedan länge har en avreglerad elmarknad, säger Thomas Tangerås i samband med att han på torsdagen presenterade sin utredning om vad marknadspriset på el egentligen är.

Läs hela utredningen här.

Thomas Tangerås är docent på Institutet för Näringslivsforsking och ansvarig för forskningsprogrammet om elmarknadens ekonomi.

Elmarknaden är fri
Han konstaterar i den åttasidiga utredning, som han tagit fram på uppdrag av branschorganisationen Svensk Vindenergi, att andelsägarna i de svenska vindkraftskooperativen inte alls köper sin el till underpris utan till ett marknadsmässigt pris på en fri marknad.

- Andelsägd vindkraft är ingen välgörenhetsverksamhet. De som bygger och driver vindkraftverken vill tjäna pengar, samtidigt som kunderna vill betala så litet som möjligt. Det är bara ett av flera olika alternativ för en konsument att köpa sin el på, säger han i en kommentar.

Hårt slag mot kooperativen
För snart ett och ett halvt år sedan kom de första signalerna från Skatteverket att man ville lägga på vindkraftsägarna en särskild uttagsskatt för den el som medlemmarna själva köpte av de kooperativt ägda vindkraftsverken.

-Lagen är tydlig. Den ekonomiska förening som matar ut vindkraftsel på nätet och säljer till sina medlemmar bedriver en näringsverksamhet och levererar elen yrkesmässigt. Därmed är föreningen skattskyldig för energiskatt, sade Hillevi Hejenstedt, rättslig expert på Skatteverkets rättsavdelning till Ny Teknik i oktober 2008.

Redan då började hugade vindkraftsinvesterare att dra öronen åt sig och de svenska vindkraftskooperativen såg intresseanmälningarna sjunka. Nu är nytillskottet av kooperativa vindkraftsinvesterare bara 10 procent av vad det var för två år sedan.

"Allmänna elmarknaden"
I början av förra året kom så Skatteverket med ett tydligt besked om att man tänkte föreslå regeringen att lägga på en uttagsskatt för den kooperativa vindelen och nyligen kom Skatterättsnämnden, en annan statlig myndighet, fram till samma sak.

”Den ersättning som föreningen får vid försäljningen av den el som produceras i egna vindkraft understiger priset på den allmänna elmarknaden och därmed marknadsvärdet.”

Men nu ifrågasätter nationalekonomen Thomas Tangerås skattemyndigheternas definition av marknadspris.

"Nordpool har ingen monopol"
Enligt skattemyndigheterna är marknadspriset detsamma som sätts på elbörsen Nordpool, men Thomas Tangerås är av en annan uppfattning.

- Alla priser på en fri marknad är marknadsmässiga. Och den svenska marknaden för vindkraftskooperativ uppfyller alla kriterier för en fri marknad och priserna är därför marknadsmässiga, säger Thomas Tangerås i sin utredning.

Skatteverkets tolkning

Erik Boman, pressekreterare på Skatteverket säger så här till Ny Teknik:

Det är inte fråga om att Skatteverket föreslår någon ny skatt på vindkraftsföreningar utan endast en tolkning av hur sedan lång tid gällande regler i inkomstskattelagen ska tillämpas för kooperativa ekonomiska föreningar som tillhandahåller varor och tjänster till medlemmar till pris som understiger marknadspriset.

Tolkningen omfattar alla kooperativa föreningar och är inte avgränsad till vindkraftverk.

Skatteverkets tolkning av gällande lag har även fått stöd i Skatterättsnämnden.

Om kooperativa vindkraftföreningar ska slippa uttaggsbeskattning så krävs det en lagändring, men det är en politisk fråga för riksdag och regering som inte Skatteverket ska lägga sig i.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt