Skattesmäll drabbar kooperativ vindkraft

2009-01-27 23:00  
Illustration: Jonas Askergren

Vindkraftskooperativen ska beskattas. Det anser Skatteverket, som stöder sig på en tio år gammal lag.<br></br> - Hur det här slår har vi inte räknat på, säger Stig Schultz på Skatteverket.

Den lag som Skatteverket lutar sig mot har varit totalt okänd för både kooperativ och taxeringsintendenter. Den upptäcktes när en revisionsbyrå hörde av sig till Skatteverket med en fråga om hur ett vindkraftskooperativ ska beskattas.

Inkomstskattelagen gäller alla kooperativa föreningar, inte bara vindkraftskooperativ.

Den går ut på att varor och tjänster som medlemmarna får till ett pris som understiger marknadsvärdet, ska beskattas hos föreningen upp till marknadsvärdet.

Tidigare har ekonomiska föreningar haft avdragsrätt för hela rabatten. Men 1999 kom en lagändring, som innebär att avdragsrätten begränsas.

- För kooperativ finns inga undantag, säger Stig Schultz.

Även om det är föreningen som beskattas drabbar det medlemmarna i form av sämre förtjänster.

- Kilowattpriset på el måste öka för att täcka kostnaderna och det blir inte längre lika förmånligt för kooperativen, säger Stig Schultz.

Oroliga medlemmar har hört av sig till Skatteverket. De anser att lagen missgynnar utbyggnaden av förnybar energi och att det går stick i stäv mot regeringens intentioner om en kraftig utbyggnad av vindkraften.

- Vill regeringen göra något åt det här kan man återinföra den generella avdragsrätten, men detta är en politisk fråga, säger Stig Schultz.

Frågan har nu hamnat i knäet på regeringens fyra vindkraftssamordnare, som ska underlätta samspelet mellan olika aktörer. I februari har de ett första möte med Skatteverket för att försöka lösa problemet.

Frank Nilsson, näringsminister Maud Olofssons pressekreterare:

- Vi är medvetna om frågan och förhoppningen är att vindkraftssamordnarna löser den tillsammans med Skatteverket. Vi beklagar den osäkerhet som detta skapar. Energimyndigheten har ett uppdrag sedan tidigare att titta på förenklingar för vindkraftsägare. Jag vågar inte säga något mer.

"Beskattning tar bort en stor del av förtjänsten"

Jan-Åke Jakobsson, ordförande Svensk Vindkraft.
-?Att Skatteverket försöker bestämma marknadspriset på el blir lite tokigt. En förenings mål är att främja medlemmarnas intressen. De sätter in ett stort kapital och då måste föreningen ha rätt att sätta det pris den anser att den kan överleva på. Det vi ger är dessutom ingen rabatt, utan ett bra pris.

Lennart Värmby, regeringens vindkraftssamordnare.
-?Det här är ett bekymmer. Beskattning tar bort en stor del av förtjänsten. Nu står tusentals personer i kö för att gå med
i kooperativ. Minskar förtjänsten är det mycket negativt. Om det blir nödvändigt får man korrigera lagstiftningen.

Linda Magnusson, vd O2 Vindel.
-?Eftersom Skatteverkets tolkning strider mot regeringens uttalade ambition att öka andelen förnybar el och förbättra konkurrenssituationen på elmarknaden, förutsätter vi att regeringen kommer att agera för att klargöra att vindkraftkooperativ inte ska uttagsbeskattas.

Marie Feuk

Mer om: Skatter Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt