Skalet från alger ska boosta framtidens solceller

2017-05-24 11:41  

Skalet från kiselalger kan göra solceller mer effektiva. Nu ska Göteborgsbaserade Swedish Algae Factory testa sin nya teknik på kommersiella solpaneler.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om hur unga bolaget Swedish Algae Factory renar avfallsvatten med hjälp av kiselalger. Under processen produceras ett nanoporöst kiselmaterial som kan användas för att öka effektiviteten hos solceller.

– Algerna som vi odlar har ett slags nanoporöst skal av kiseloxid, det vill säga glas. Skalet gör det möjligt för algerna, som växer djupt i haven, att fånga upp solljus mer effektivt, säger Sofie Allert, vd och grundare för Swedish Algae Factory.

Göteborgsbolaget har redan genomfört framgångsrika tester där man har kunnat inkorporera skalet från kiselalger i titaniumdioxid-lagret i färgsensiterade solceller, DSSC (Dye-sensitized solar cell). Man har också lyckats att lägga skal från kiselalgerna på glasytan på kiselbaserade solceller.

– Våra labbtester har hittills visat att vi kan öka DSSC-solcellers effektivitet med sextio procent och kiselbaserade solpanelers effektivitet med fyra procent.

Tidigare i maj fick bolaget in 3,5 miljoner i investeringar från bland annat Almi Invest och Chalmers Ventures – ett tydligt bevis på att man ser potential i tekniken. I samma veva fick bolaget även 1,7 miljoner kronor i bidrag från Energimyndigheten.

– En ökning på fyra procent kan tyckas vara lite. Men på grund av att marginalerna är så pass låga i branschen blir en ökning med några procent mycket värdefull.

Läs intervju med Sofie Allert här:

Läs mer: ”Jobbar med det jag brinner för”

Pengarna ska nu användas till att utveckla en kommersiell produkt baserad på den nya tekniken. Planen är att produktutvecklingen ska ske i samarbete med elbolag och solpanelsdistributörer. Intresset från branschen är stort, enligt Sofie Allert – men hon kan inte avslöja namnen på några potentiella samarbetspartners.

– Vi hoppas att kunna påbörja produkttester med våra samarbetspartners i slutet av 2017 eller tidigt nästa år. Att ta teknik som har testats i labb till marknaden är inte alltid det enklaste. Men vi har goda förhoppningar om att kunna lyckas med detta.

Nästa steg, efter produktutvecklingen, är att bygga en anläggning i Kungshamn där man kan börja producera den algbiomassa i större skala som det nanoporösa materialet utvinns ifrån.

– Den ska ligga i anslutning till en kommersiell landbaserad fiskodling, där vi renar deras vatten och återvinner näringsämnen genom den organiska biomassa som finns innanför algernas skal. Vi har i princip fått klartecken för bygglov och är nu i en miljötillståndsprocess. Om allt går enligt plan kommer byggstarten att ske i slutet av 2018.

Längre fram hoppas bolaget att även solpanelstillverkarna ska få upp ögonen för deras lösning.

– I dag går producenterna med förlust, vilket gör att de är mer intresserade av att pressa kostnaderna i produktionen än att satsa på nya lösningar. Det gör att man istället får gå till slutanvändarna – det vill säga elbolagen, solpanelsdistributörerna och privatkunderna – och visa att tekniken faktiskt kan skapa ett värde. När vi har lyckats med det blir det lättare att övertyga även tillverkarna, säger Sofie Allert.

Fakta: Färgsensiterade solceller

Dye-sensitized solar cell (DSSC) är en typ av transparenta solceller som i framtiden kommer att kunna användas exempelvis till fönster på framtidens fastigheter.

Grätzelsolceller är ett annat namn för Dye-sensitized solar cell. Namnet kommer från upphovsmannen Michael Grätzel vid tekniska högskolan i Lausanne.

Kalle Wiklund

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt