Skadestånd för Fukushimahaveri

2017-03-17 16:47  
Flygbild över Fukushima efter olyckan 2011. Foto: SPL / IBL Bildbyrå

Japans regering bär ansvar för kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011. Regeringen och energibolaget Tepco måste betala skadestånd, har en distriktsdomstol i Maebashi på ön Honshu kommit fram till. Det uppges vara första gången ansvaret slås fast i domstol.

Kärnkraftverket slogs ut av en tsunami som följde på en ovanligt kraftig jordbävning vid Japans nordostkust. Det ledde bland annat till höga strålningsnivåer och utrymning av en zon med flera mils radie runt anläggningen.

Haveriet var den värsta kärnkraftskatastrofen i världen sedan den i Tjernobyl 1986.

Flera olika grupper av drabbade har valt att föra talan mot staten och Tepco. I fredagens domslut beordras stat och bolag att betala ut totalt 38,6 miljoner yen (motsvarande drygt tre miljoner kronor) till drabbade. 62 av de 137 som väckt talan i målet har rätt till ersättning, rapporterar etermediebolaget NHK.

Den samlade skadeståndsbeloppet är betydligt mindre än vad de hade krävt.

Mer om: Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt