Sju reaktorer har kylproblem

2011-03-13 11:25  

Sju reaktorer i nordöstra Japan har svåra kylproblem som en följd av jordbävningen och tsunamin i fredags. Ny Teknik sammanfattar läget reaktor för reaktor.

Tre av reaktorerna i kärnkraftverket Daiichi och fyra av reaktorerna i kärnkraftverket  Daini, i området Fukoshima, i nordöstra Japan brottas med fortsatta problem med kylningen av reaktorerna, som dock stängdes efter jordbävningen och tsunamin.

Det handlar om kokvattenreaktorer på mellan 460 och 1110 megawatt som kyls på två sätt. För det första kyls härden av vatten i en reaktortank. Detta sker med hjälp av ångturbiner som driver kylsystemen. Men dessa krånglar. Exakt varför kylvattnet sjunker i vissa reaktorer vet man inte. Men det spekuleras i att exempelvis rörledningar kan ha brustit vid skalvet.

För det andra kyler man inneslutningarna, som omger reaktortanken, med hjälp av el-drivna kylsystem. Men det ordinarie elnätet har black out i området —och reservsystemen, ett antal dieselgeneratorer, uppges inte heller fungera, säger Lars Gunsell , utredare på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

—Man har också problem med mätarna som mäter vattennivåerna i reaktortankarna, berättar han.

Målet för teknikerna i Japan är att nå läget kall avstängning för reaktorerna.

Så här beskrivs läget per reaktor just nu.

Daiichi:

Reaktor 1: Reaktorbyggnaden har exploderat,  men ”den primära inneslutningen” sägs vara intakt. Möjlig härdsmälta. Man jobbar med att försöka kyla inneslutningen kring reaktor 1 med en blandning av havsvatten och bor. Radioaktiv olycka klassad primärt som en 4 på INES-skalan. (Tjernobyl-katastrofen var av magnituden 7.)

Reaktor 2. Man har problem med sjunkande kylvattennivå kring reaktorn och man ventilerar inneslutningen och släpper ut radioaktiv ånga för att minska det höga tryck som byggs upp.

Reaktor 3: Möjlig härdsmälta. Vattenkylningssystemet uppges slutat att fungera och man undersöker alternativa sätt att kyla bränslet i härden. Samtidigt ventilerar man bort radioaktiv ånga från inneslutningen för att minska trycket.

Reaktorerna 4-6 var avstängda för underhåll när jordbävningen kom.

Daini:

Reaktor 1: Stabil vattennivå kring reaktorn. Vatten till kylning av reaktorn kommer dock från reservsystem. Man har också problem med temperaturen i inneslutningarna som vid ett tillfälle överstigit 100 grader. Man ventilerar inneslutningarna och släpper ut radioaktiv ånga.

Reaktor2:  Samma som för reaktor 1.

Reaktor3. Samma som för reaktor 1 men här har man klarat att hålla trycket under 100 grader i inneslutningen.

Reaktor4. Samma som för reaktor 1.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt