Sjöfarten släpper ut flest farliga nanopartiklar

2015-09-16 07:30  
Forskarna uppskattar att omkring 10 000 förtida dödsfall per år orsakas av partiklar från båttrafiken. (Kryssningsfartyget på bilden har ingen direkt koppling till forskningen) Foto: TT

Sjöfarten orsakar uppemot hälften av antalet skadliga nanopartiklar i luften längs våra kuster, visar nya beräkningar från Lunds tekniska högskola (LTH). Genom att använda en ny metod har forskarna fått bättre grepp om de minimala nanopartiklarna.

– Eftersom de är så små kan de tränga djupare in än större partiklar. De tar sig in i våra lungor och kan fastna där och orsaka olika typer av lungsjukdomar. De kan också ta sig in i blodomloppet och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, säger LTH-forskaren Adam Kristensson till SVT Skåne.

Uppskattningsvis 10 000 förtida dödsfall per år orsakas av partiklar från båttrafiken i Östersjön och på Nordsjön.

Resten av nanopartiklarna i luften kommer från biltrafiken, industrin och naturligt från haven. Utsläppen från biltrafiken och industrin har minskat, men inom sjöfarten har inte lika mycket hänt, förutom inom passagerartrafiken till sjöss.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt