Silikonspruta ger nytt liv i trött kabel

2013-12-04 15:11  

Medelspänningskablar som börjar falla för åldersstrecket får nytt liv med en silikoninjektion.

(Uppdaterad) I industrier och städernas elnät ligger stora mängder medelspänningskablar nedgrävda, kabelnät som efter 30 - 40 år börjar åldras. I stället för att gräva upp dessa kablar och byta ut dem erbjuder nu Siemens en tjänst för att ge nytt liv i kablarna och förlänga livet ytterligare några decennier.

Metoden går ut på att spruta in en silikonbaserad vätska, som sprutas in i utrymmet mellan ledarna och höljet. Vid injekteringen placeras en adapter kring kabeln. Silikonvätskan sprutas sedan in i kabeln tills den är fylld och vätskan börjar rinna ut ur andra änden.

På mindre än en vecka har den silikonbaserade vätskan absorberats av kabelisoleringen och den dielektriska styrkan har ökat till en nivå som liknar den när kabeln var ny.

Denna så kallade Califexprocess har utvecklats av Siemens amerikanska partner Novinium. Metoden börjar nu erbjudas Siemens kunder i Sverige, Norge och Tyskland.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt