Siemensblad lossnade på Europas största vindkraftspark

2010-03-26 14:32  

Scottish Power har stängt Whitelee, Europas största vindkraftspark, efter att ett rotorblad lossnat från en Siemens 2,3 MW-turbin.

Det var förra fredagen som ett av rotorbladen plötsligt lossnade på turbinen. All produktion stoppades genast och Siemens tekniker började undersöka olyckan.

I dag är 125 av 140 turbiner tillbaka i drift, enligt Simon McMillan, presstalesman på Scottish Power. Men det är ännu oklart vad som låg bakom haveriet.

- Vi vet fortfarande inte vad som hände, säger Tanja Thorsteinsson, presschef på Siemens Wind Power i Danmark.

Tanja Thorsteinsson kan inte heller ge besked om hur gammal turbinen var eller vilken rotordiameter den hade.

Inge person skadades vid olyckan, men på Whitelee finns ett stort nätverk av gångvägar och cykelbanor för besökare, skriver tidskriften Windpower Monthly.

Siemens 2,3 MW-verk är en storsäljare. Just nu satsar det dansk-tyska vindkraftsbolaget på att växa och bli en av de största tillverkarna i världen. I den satsningen spelar 2.3-turbinerna en viktig roll.

Siemens har på kort tid vunnit tre stora affärer och en mindre på landbaserad vindkraft i Sverige. I samtliga fall handlar det om leveranser av den nya serien SWT-2,3-101, en uppdaterad version av 2,3 MW-turbinen.

Rotorbladen till Siemens turbiner tillverkas bland annat i danska Aalborg. Längden ligger på mellan 50 och 60 meter och de väger lika mycket som en tvåaxlig stadsbuss.

Den traditionella metoden att tillverka rotorblad bygger på att man gjuter två halvor som sedan läggs ihop och limmas längs kanterna.

Siemens har utvecklat en metod som smälter samman två bladhalvor till ett enda stycke. Det gör att man slipper limfogar - och därmed svaga punkter - i framför allt fram- och bakkanterna.

De senaste åren har vindkraftsbranschen växt snabbt. Men i takt med att allt fler nya verk placerats ut och de gamla åldrats har olyckorna också ökat.

I slutet av förra året skedde tre rotorhaverier inom loppet av några dagar i Falkenberg, Danmark och Norge. Då var det turbiner från Vestas och Scanwind, som havererade.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt