Siemens Wind Power <br></br>bygger nytt i Danmark

2008-02-08 10:34  
Siemens 2,3 MW-turbin Foto: Siemens Wind Power

För drygt tre år sedan gick tyska Siemens in på vindkraftsmarknaden och köpte det danska företaget Bonus. Sedan dess har Siemens Wind Power växt till femte störst i världen. Nu bygger Siemens en ny fabrik i Danmark.

Siemens har framför allt haft stor framgång med sina 2,3 MW-turbiner, som visat sig pålitligare till havs än flera av konkurrenternas.

Förra året sålde Siemens Wind Power nästan sju tusen vindkraftverk med en samlad effekt på 6.866 MW.

Omsättningen ökade med 56 procent till drygt 9 miljarder danska kronor och antalet anställda ökade med 900 till 2.522 i Danmark. Vinsten blev 724 miljoner kronor efter skatt, enligt den färska bokslutsrapporten.

För två år sedan investerade Siemens Wind Power 50 miljoner euro i sin huvudfabrik i Brande, i rotorbladsfabriken i Aalborg och i förvärv av en ny rotorbladsfabrik i Engesvang.

Nu står ytterligare en fabrik, i närheten av Brande, klar att tas i bruk. Den nya fabriken invigs på lördag. Där ska Siemens tillverka navet till samtliga vindkraftverk.

- Vi siktar på att trefaldiga produktionen till 2011 och bli en av de tre största vindkraftsproducenterna i världen, säger Andreas Nauer, vd för Siemens Wind Power i Danmark, till den danska tidningen Ingenjören.

Vestas överlägset störst
Vindkraftsmarknaden i världen domineras av fyra jättar – Vestas, Gamesa, GE Wind och Enercon.

Överlägset störst av vindkraftsproducenterna är danska Vestas med en tredjedel av världsmarknaden. Spanska Gamesa, amerikanska GE Wind och tyska Enercon ligger sida vid sida med marknadsandelar på cirka 15 procent vardera.

Först därefter kommer Siemens Wind Power med en marknadsandel på cirka 7 procent.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt