Siemens vann 800 voltmatchen mot ABB i Kina

2010-01-11 14:55  

De två kraftöverföringsbjässarna Siemens och ABB har i flera år tävlat om vem som blir först med den nya ultrahöga spänningen 800 kilovolt. Tävlingsplatsen är Kina. Dagarna före jul sprängde Siemens målsnöret före ABB.

Siemens och ABB är ledande i världens på den nya kraftfulla elöverföringstekniken 800 kilovolt högspänd likström.

De första och största kunderna finns i Kina där de stora kraftbolagen ser stora besparingar i 800 kV-tekniken, som har mindre effektförluster över stora avstånd än den hittills kraftfullaste tekniken 600 kV.

Den 29 december kunde Siemens meddela att det kinesiska kraftbolaget China Southern Power Grid tog den första anslutningen i drift för överföring av 5000 MW elkraft i den 140 mil långa Yunnan-Guandong-länken med 800 kV.

Den andra anslutningen ska ske i sommar och då är den nya 800 kV-länken komplett.

ABB, som samarbetar med Kinas största kraftbolag State Grid Corporation of China, har ett ännu större projekt på gång, men har ännu inte driftsatt det.

I dag kunde dock ABB meddela att man framgångsrikt gjort en så kallad open line test med den första anslutningen och ligger ett helt år före tidsplanen.

ABB:s 800KV-länk går mellan vattenkraftverket Xiangjiaba i sydvästra Kina och megastaden Shanghai vid Yangzeflodens mynning, en sträcka på 200 mil. Effekten är på hela 6 400 MW.

- Överföringsförlusten i 800 kV-länken begränsas till under 7 procent. Den kommer att möjliggöra kraftförsörjning för ytterligare 1 miljon människor i Kina varje år, jämfört med de 500 kV HVDC-system som används där i dag, säger Per Haugland, chef för ABB:s globala verksamhet Grid Systems, i ett pressmeddelande.

ABB:s centrum för högspränd och ultrahögspänd likström, hvdc och uhvdc, ligger i Ludvika. Det var där som de dåvarande Aseaingenjörerna blev pionjärer på högspänd likström för 50 år sedan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt