Siemens siktar på att bli trea på vindkraft.

2010-02-09 16:25  

Orderböcker är fyllda för Siemens vindkraftsbolag – och nu siktar Siemens på att bli en av världens tre största tillverkare av vindkraftverk.

När Siemens division för förnybar energi - där vindkraften utgör mer än 90 procent – i går presenterade sitt bokslut för 2009 var det tillväxten inom landbaserad vindkraft som stod i fokus.

- Offshoremarknaden kommer maximalt att vara 10 procent av världsmarknaden, om man tittar på prognoserna. Så om vi vill bli större och vinna marknadsandelar måste vi växa på land, säger Andreas Nauen, vd för Siemens Windpower till den danska nyhetsbyrån RB-Børsen.

Vestas och GE i ledningen
I den senaste översikten av den globala marknaden för vindkraft från den danska konsultfirman BTM Consult ligger danska Vestas på första plats med nästan 20 procent av den globala marknaden, medan amerikanska GE är tvåa med knappt 19 procent av marknaden.

Siemens hamnar på femte plats, men siktar enligt Andreas Nauen att vara trea redan 2012.

Större rotor i nya verket
I Sverige har Siemens den senaste tiden tagit flera stora beställningar med sin SWT-2,3-101, en uppdaterad version av den 2,3 MW-turbin som Siemens har installerat både till havs och på land i mängder av vindkraftsparker.

Den nya versionen har större rotordiameter (101 meter) och är speciellt anpassad för områden där det inte blåser så mycket.

Går upp i storlek
Nu testar Siemens en större turbin (3,0 MW) med lika stor rotordiameter samt direktdrift. Andreas Nauen hoppas att den ska leda till nya framgångar i USA, där Siemens redan är den tredje största tillverkaren.

Tyska Siemens gick in på vindkraftsmarknaden för sex år sedan och köpte det danska företaget Bonus Energy. För fyra år sedan investerade Siemens Windpower drygt 500 miljoner svenska kronor i sin huvudfabrik i Brande, i rotorbladsfabriken i Ålborg och i förvärv av en ny rotorbladsfabrik i Engesvang.

Samtidigt byggde företaget ytterligare en fabrik, i närheten av Brande. Där tillverkas i dag navet till samtliga Siemens vindkraftverk.

4 000 anställda i Danmark
I dag sysselsätter Siemens Windpower cirka 4 000 danskar.

Förra året omsatte Siemens Renewable Energy Division cirka 30 miljarder svenska kronor. Enligt RB-Børsen förväntas Vestas ha en omsättning på drygt 70 miljarder kronor när konkurrenten presenterar sitt bokslut på onsdag.

Däremot har Siemens Windpower beställningar på drygt 70 miljarder svenska kronor i orderböckerna, medan Vestas bara har drygt 20 miljarder, enligt RB-Børsen.

Vinsten för Siemens division för förnybar energi ökade med cirka 58 procent 2009, till nästan 4 miljarder svenska kronor.

Jonas Hållén

Mer om: Siemens Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt