Siemens lägger ner solkraften

2012-10-24 13:32  

Tyska Siemens lägger ner all sin verksamhet inom solkraft. Satsningarna på förnybar energi ska i stället koncentras till vindkraft och vattenkraft

Nedläggningen berör 680 personer och är en del i ett större sparprogram inom Siemens. Området förnybar energi är dock fortsatt viktigt för Siemens. När man förra sommaren la ner verksamheten inom kärnkraft betonades betydelsen av sol och vind. Satsningarna inom vind- och vattenkraft ska också fortsätta, trots att solkraften nu läggs ner.

Siemens har framförallt satsat på teknik för storskalig solkraft där solens strålar koncentreras av speglar och används för att värma upp vatten som i sin tur driver en turbin.

För tre år sedan köpte Siemens det israeliska solkraftsföretaget Solel. Målsättningen var att bli världsledande. Men den förhoppningen har inte infriats. Solkraften går med förlust och kommer nu att säljas tillsammans med en mindre verksamhet inom solceller.

Enligt Süddeutsche Zeitung pågår redan samtal med tänkbara köpare.

Det är också ännu ett slag för den tyska solindustrin som dras med stora problem och det senaste åren har en rad tyska solcellstillverkare gått i konkurs. Ett av dem är Q-cells där Uppslaföretaget Solibro ingick.

Orsaken till krisen är prispress och hård konkurrens från kinesiska solcellstillverkare. Inom EU pågår just nu en utredning om kinesiska företag olovligt dumpat priserna på solceller i Europa.

Marie Alpman

Mer om: Siemens Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt