Shell väljer landvind <br></br>framför dyr havsvind

2008-05-05 16:01  
London Array

Världens största vindkraftsprojekt till havs – London Array utanför Themsens mynning – har drabbats av ett allvarligt bakslag. En av de tre projektägarna, Shell Windenergy, hoppar av för att i stället satsa på landbaserad vindkraft.

- Vi är mycket besvikna på Shells beslut. Vi kommer att försöka få med Shell igen, men en försening av hela projektet är oundviklig, säger Paul Golby, vd för Eon i Storbritannien till Financial Times.

Konsortiet bakom London Array består av Eon UK Renewables, Shell Windenergy och Dong Energy.

Shell har inte offentligt motiverat sitt avhopp, men allt tyder på att företaget blivit skrämt av kostnadsfördyringen som drabbat alla vindkraftsprojekt världen över.

Det enda Shell har sagt är att man istället vill försöka sälja sin andel i projektet och i stället satsa på landbaserad vindkraft i USA.

Från början, när London Array-projektet planerades 2003, låg budgeten på 1 miljard brittiska pund.

Två år senare, när projektet dragit igång på allvar, hade kalkylen stigit till 1,5 miljarder pund.

Nu, när den globala efterfrågan på vindkraftverk är större än någonsin, räknar man med att London Array kommer att kosta 2-2,5 miljarder pund att förverkliga.

Det handlar om 341 stora vindkraftverk med en planerad sammanlagt effekt på 1.000 MW vilket skulle kunna försörja en fjärdedel av Storlondons hushåll med elektricitet.

London Array, som ligger tjugo kilometer från kusten utanför Themsens utlopp, ska byggas ut etappvis och stå helt klar 2010.Se kartan över utbyggnaden här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt