Shell på väg att sälja sin <br></br>andel i stort vindkraftsprojekt

2008-07-18 12:16  

Energibolagen Eon och dess danska partner Dong Energy är enligt uppgifter till den tyska tidningen Welt nära att köpa Shells tredjedel i världens största vindkraftsprojekt till havs.

Förhandlingar är i slutstadiet och köpesumman väntas hamna på uppåt en miljard euro, skriver Die Welt.

Eon Energy i Düsseldorf vill inte kommentera uppgifterna.

Världens största vindkraftsprojekt till havs – London Array utanför Themsens mynning – drabbades av ett allvarligt bakslag tidigare i år när det stod klart att en av de tre delägarna, Shell Windenergy, ville hoppa av för att i stället satsa på landbaserad vindkraft.

Satsar på land
Konsortiet bakom London Array består av Eon UK Renewables, Shell Windenergy och Dong Energy.

Shell motiverade inte offentligt sitt avhopp, men allt tyder på att företaget blivit skrämt av kostnadsfördyringen som drabbat alla vindkraftsprojekt världen över.

Det enda Shell har sagt är att man istället vill försöka sälja sin andel i projektet och i stället satsa på landbaserad vindkraft i USA.

Dubbelt så dyrt
Från början, när London Array-projektet planerades 2003, låg budgeten på 1 miljard brittiska pund.

Två år senare, när projektet dragit igång på allvar, hade kalkylen stigit till 1,5 miljarder pund.

Nu, när den globala efterfrågan på vindkraftverk är större än någonsin, räknar man med att London Array kommer att kosta 2-2,5 miljarder pund att förverkliga.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt