Sharp ser räddning i jordgubbar

2013-09-25 11:51  

Hårt pressade elektronikjätten Sharp ser räddningen i jordgubbsodlingar för lyxkonsumenter i Dubai.

I Förenade Arabemiraten är en speciell sorts mycket söta jordgubbar från Japan en eftertraktad vara. Men de långa transporterna från Japan gör att stora delar av leveranserna förstörs på vägen.

Elektronikjätten Sharp, hårt pressad av konkurrens från andra asiatiska länder, tänker nu ge sig in i jordgubbsbranschen genom odlingar nära konsumenterna. Men jordgubbsodling i ökenklimatet är ingen lätt uppgift, så därför började Sharp i somras experimentodlingar i laboratorier i Dubai.

Man använder plantor av samma slag som ger de söta gubbarna i Japan. De odlas i en hårt kontrollerad miljö med hjälp av lysdioder och företagets Plasmaclusterteknik för att reglera luftfuktighet och temperatur. Odlingarna fjärrstyrs från Japan.

Nu ser man de första resultaten från odlingar i liten skala, med en skörd på omkring tre tusen jordgubbar i månaden. Smaken på de odlade jordgubbarna ska enligt uppgift vara mycket lik den från jordgubbar odlade på hemmaplan.

Man ser nu möjligheten att från 2015 komma igång med storskalig odling i Förenade Arabemiraten i högautomatiserade jordgubbsfabriker.

Med erfarenheter från jordgubbsodling hoppas Sharp kunna vidareutveckla tekniken till att fungera även för andra livsmedelsprodukter.

Håkan Abrahamson

Mer om: Jordgubbar Sharp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt