Sex svenska bolag på nya europeiska cleantech-listan

2008-09-19 14:12  
Chromogenics i Uppsala finns alltid med på listorna över de mest intressanta cleantechföretagen. Så även denna gång. Foto: Mikael Wallerstedt.

Chromogenics, Climatewell, Effpower, Norstel, Quano och Swetree Technologies kan glädja sig åt att ha hamnat på tidningen the Guardians lista över de mest intressanta "greentech-företagen" i Europa.

USA:s Stockholmsambassadör Michale Wood är inte ensam om att upprätta listor över intressanta svenska cleantech-bolag.

När den brittiska tidningen the Guardianväljer ut 100 heta, gröna bolag i Europa finns sex svenskar med på listan. The Guardian har tagit hjälp av analysföretaget Library House för att vaska fram företagen.

Tio i topp domineras av brittiska och tyska företag.

Etta är det tyska solcellsbolaget Odersun. Företaget utvecklar tunnfilmssolceller av CIS-typ (koppar, indium, diselenid) där det aktiva lagret läggs på en tunn kopparfilm.

Bland de övriga, som inte rankas inbördes, finns sex svenska företag.

Inom området biobränslen återfinns Umeå-baseradeSwetree Technologies.

BatteriutvecklarenEffpower i Göteborg finns med bland totalt åtta företag inom batteriteknik.

Bland företagen som utvecklar teknik för energieffektiva byggnader finns Uppsala-företagetChromogenicssmarta fönster med på listan tillsammans med StockholmsföretagetClimatewell som utvecklar system för att lagra solvärme.

Inom elektronik räknas både kiselkarbidtillverkarenNorstel i Norrköping och nanoteknikföretagetQunanoi Lund till Europas hetaste.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt