September ödesmånad för Lunds neutronkanon

2008-08-14 10:30  
ESS Scandinavia

Erkända forskare ska nu utvärdera ESS-kandidaterna. Sedan är det upp till de europeiska regeringarna att ta beslut om det blir i Lund, Bilbao eller Debrecen forskningsanläggningen ESS med neutronkanonen ska byggas.

I mitten av september ska de tre oberoende och internationellt erkända forskarna ställa samman sina slutsatser från utvärderingen.

Underlaget för forskarnas utvärdering kommer från 50-sidiga rapporter som varje kandidat har fått skriva. Där beskrivs den egna kandidaturen mycket detaljerat. De tre städer valet står mellan är Lund, Bilbao i norra Spanien och Debrecen, som ligger i östra Ungern.

Den estniska och den svenska regeringen har undertecknat en avsiktsförklaring för att tillsammans arbeta för att Lund ska bli värd för ESS, European Spallation Source. Det innebär att de två länderna kommer att starta gemensamma tekniska utvecklingssamarbeten och också skapa nya möjligheter för utbildning. Dessutom letar de två länderna finansiärer för bygget av ESS, enligt Newsdesk.se.

Sammanlagt är det nu nio länder som stödjer ESS Scandinavia. Förutom de fem nordiska länderna är det de tre baltiska länderna och Polen.

- Vi är nu ett steg närmare fullbordandet av den starka nordisk-baltiska plattform vi bygger upp för att stå värd för ESS, säger professor Colin Carlile, som är föreståndare för ESS Scandinavia.

Får Lund värdskapet för partikelacceleratorn ESS, innebär det att forskningsanläggningen bli den största någonsin i Sverige. Bygget beräknas gå på tretton miljarder kronor och det kommer att ta tio år innan anläggningen står klar.

Neutronkanonen kommer att få stor betydelse både inom energiforskning och inom medicinsk forskning och blir den mest kraftfulla neutronkälla för materialforskning i världen.

- Vi ser fram emot den euopeiska konferensen om forskningsinfrastruktur i Versailles i december, då vi förväntar oss att nå konsensus om var ESS ska byggas, säger Colin Calile.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt