Sensorn Watty avslöjar hemmets energitjuvar

2015-01-23 11:55  
Gänget på KTH-avknoppningen Watty som mäter energiförbrukningen på varje apparat i hemmet. Foto: Watty

Stockholmsföretaget Watty avslöjar hemmets energitjuvar med en enkel sensor. Tio nya miljoner ska ta företagets produkt till marknaden.

Det finns i dag många produkter för att följa energianvändningen i hemmet. Det vanligaste sättet att samla in data är att läsa av blinkningarna från elmätaren med en optisk sensor. Det gör även KTH-avknoppningen Watty. Men medan konkurrenterna bara rapporterar den totala energiförbrukningen så talar Wattys mätare om vad varje enskild apparat i hemmet förbrukar.

- En av våra testfamiljer upptäckte till exempel att värmepumpen var felinställd och kunde direkt spara 3 000 kronor om året, säger Hjalmar Nilsonne, vd på Watty.

Företaget har precis dragit in tio miljoner i ny finansiering för att ta mätaren ut på marknaden. Produkten lanseras i betaversion senare i år till en begränsad skara kunder.

Watty talar inte bara om vad kyl, frys, värmesystem och alla andra hushållsapparater förbrukar. Varje familj får även automatiskt förslag på bästa sättet att spara el. Det sker bland annat genom att energiförbrukningen jämförs med andra.

Tekniken liknar Hjalmar Nilsonne den som används vid röstigenkänning. Men i stället för ord letar Wattys algoritmer efter de typiska signaturerna från olika hushållsapparater. Samtidigt ska det vara så enkelt som möjligt för användaren. Det ska räcka med att registrera vissa grunduppgifter, som om det är en villa eller lägenhet och antal kvadratmeter, redan sköter systemet resten.

Målet är att testa produkten i Sverige och sedan satsa på en internationell försäljning. Företaget söker samarbeten bland annat med fastighetsägare och energibolag.

Watty startade 2013 och har nio anställda. Av de nya pengarna är cirka 6,5 miljoner riskkapital från affärsänglar och den finska energiteknikfonden Cleantech Invest. resterande 3,5 miljoner är projektbidrag från Energimyndigheten.

Strax före jul fick företaget Niklas Zennströms pris för hållbart entreprenörskap.

Marie Alpman

Mer om: Sensor Watty

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt