Sellström om fredspriset: Lite överraskad

2013-10-11 11:23  

– Jag är lite överraskad. Om inte attackerna i Syrien inträffat hade nog OPCW fortsatt arbeta i tysthet, säger Åke Sellström, chef för FN:s vapeninspektörer i Syrien. Samtidigt gläds han åt en organisation som konkret arbetar för nedrustning.

Åke Sellström har arbetat tätt ihop med OPCW vid flera tillfällen. Nu senast som chef för FN:s vapeninspektörer i Syrien. Med sig har han haft personal från den nu belönade organisationen. Han gläds åt att Nobels fredspris gått till OPCW.

– Jag tror att priset kommer för lång och trogen tjänst. Samtidigt är jag lite överraskad. Om inte attackerna i Syrien inträffat hade nog OPCW fortsatt arbeta i tysthet, säger han.

Åke Sellström tror att priset ger OPCW en vitamininjektion.

– Det är en moralisk energiknuff. Och det är många som jobbar med nedrustningsfrågor som gläds åt detta. Det gör att en viktig fråga lyfts och att vi framåt kanske kan börja prata mer om kärnvapennedrustning, nu när lagren av kemvapen börjar ta slut, säger han.

Hur ska du fira det här?

– Det blir nog ett glas vin till middagen ikväll. Sedan måste jag fortsätta med mitt arbete.

Åke Sellström kom nyligen tillbaka från sin senaste resa till Syrien. Under resorna har prover efter framförallt en allvarlig attack med sarin den 21 augusti, samlats in. Han sitter nu och sammanfattar en slutrapport som ska lämnas till FN i början av november.

– Totalt har det tagits cirka 90 prover, säger han.

Stefan Nordberg

Mer om: Nobelpris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt