Sekabs vd om konkurshotet: Läget är allvarligt

2009-02-10 07:36  
Per Carstedt, vd för Sekab, jobbar för att rädda det krisdrabbade etanolföretaget.

Etanolföretaget Sekab har tappat en stor del av sin etanolförsäljning på den svenska drivmedelmarknaden och läget är allvarligt, säger Sekabs vd Per Carstedt till Ny Teknik.

Håller Sekab på att gå i konkurs?

- Nej, men vi är i ett allvarligt läge och vi behöver ta in mer kapital, både för cellulosadelen och för att matcha för volymökning, även om det just nu ser ut som det gör. Vi har ganska bra med lager.

Hur mycket pengar behöver Sekab för att inte gå i konkurs?

- De 150 miljoner kronor som det spekuleras om i pressen är tagna ur luften. Det är jobbigt att parera och planera en verksamhet med ett oljepris som dyker från 140 dollar fatet ner till 40 dollar fatet. När det blir en så kraftig svängning är vi dem som känner av det mest. Och det som slår mot oss är E85.

Ni har sökt nya ägare under en lång tid. Hur går det?

- Vi pratar med ett antal aktörer och det är ett flertal som är seriöst intresserade.

Kan du sova gott om nätterna?

- Ingen som har affärsverksamhet sover väl gott om nätterna.

Ljus i tunneln?

- Ja, att EU i december beslöt om tvingande volymer av etanol, det vill säga att medlemsstaterna måste uppfylla vissa volymer. Sedan ska de lägga ännu mer resurser på nästa generations bränsle och detta är ju de två ben vi står på.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt