Sekab riskerar att hamna efter

2008-09-16 23:00  

Sekab i Örnsköldsvik är en av pionjärerna på teknik att framställa etanol ur cellulosa. Men man har inte kommit längre än till en liten pilotanläggning och nu rusar andra länder förbi.

- Vi har visat att vi kan producera etanol i vår pilotanläggning. Nu måste vi sätta ned foten och bestämma oss för en fortsättning. Vi kan inte hålla på och fila på piloten hur länge som helst. Då riskerar vi att hamna på efterkälken, säger Jan Lindstedt, vd för Sekab Industrial Development, som är ansvarig för den fortsatta utbyggnaden i Örnsköldsvik.

Men brist på pengar fördröjer fortsatta investeringar. För att gå vidare från pilotprojektets 150 kubikmeter cellulosaetanol per år till det 40 gånger större planerade industriella utvecklingsprojektet krävs minst 1 miljard kronor - och dessa pengar finns inte i dag.

- I Sverige är vi duktiga på att forska och vara ute i god tid, men när det ska kommersialiseras har vi inte förmågan, säger Sekabs forskningschef Sune Wännström.

Örnsköldsviksprojektet styr vad som

händer med övriga svenska projekt inom cellulosaetanol, bland annat de fem småländska höglandskommunernas projekt "Höglandsetanol" och de planerade bioenergikombinaten i Skellefteå och Umeå.

- Vi ligger i ett aktivt vänteläge. Vi har gjort vårt utredningsarbete och väntar på att tekniken fungerar och blir tillgänglig för oss. När den dagen kommer ligger vi i framkant, säger Åke Sahlin på Höglandets kommunalförbund. Lars-Anders Karlberg

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt