Seabased och Fortum går vidare med vågprojektet

2009-03-31 10:35  
Så här ser Seabased nya vågkraftsbojar ut.

Av de 39 energiprojekt som sökt pengar hos Energimyndigheten har sex gått vidare och får söka bidrag ur den 875 miljoner kronor stora potten. Bland vinnarna finns Fortums och Seabased vågenergiprojekt och Volvos elbilsprojekt.

Däremot föll det uppmärksammande solcellsföretaget Midsummer på mållinjen, liksom det nya, hemlighetsfulla solkraftsföretaget Ripasson Energi, som Ny Teknik skrev om i fredags.

I mitten av februari hade 39 sökanden lämnat in intresseanmälan. Den samlade budgeten för samtliga projekt uppgick till närmare 8 miljarder kronor.

Tre fjärdedelar av projekten handlade om förnybara bränslen och bara en fjärdedel om annan ny energiteknik med exportpotential, till exempel vågkraft, tidvattenkraft, bränsleceller och solenergi.

Energimyndigheten har nu beslutat att sex av projekten får gå vidare och lämna in en fullständig ansökan när det gäller de 875 miljoner kronor som regeringen har avsatt för en treårsperiod.

Dessa sex anses ha störst möjlighet att hävda sig på exportmarknaden eller chans att kommersialisera annan energiteknik av stor nationell betydelse.

Utvärderingen innebär dock inget löfte om framtida stöd utan enbart ett erbjudande att lämna i en mer fullständig ansökan om pengar.

- De som nu erbjuds komma in med fullständiga ansökningar söker också mer pengar än vi har att fördela, men det blir en tävlan bland de projekt som stämmer bäst med vad riksdagen vill att pengarna ska användas till, säger Tomas Kåberger, generaldirektör på Energimyndigheten i en kommentar.

Tidigast i slutet av juni i år tas beslut om vilka projekt som får dela på pengarna.

Dessa sex gick vidare

1. Chemrec: BMF500 vid Smurfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Chemrec AB. Projektet avser svartlutsförgasning och en uppskalning av pilotanläggningen i Piteå.

2. Atrax: Demonstration av Cellulose Fuels processkombination, Atrax Energi AB. Projektet syftar till att demonstrera en ny och patenterad processkombination för att producera biodrivmedel.

3. Seabased: Anläggning för demonstration av förnybar energiutvinning ur havsvågor, Seabased Industry AB. Projektet avser uppförande av en vågkraftpark för demonstration med cirka 50 aggregat.

4. Lignoboost:Installation av Lignoboost vid Södra Cell Mörrum, Södra Cell AB. Projektet innebär fullskaledemonstration av konceptet integrerat med fabrik.

5. Volvo Personvagnar: Forskning, utveckling och industrialiseringsstudie av elbil för stadstrafik med hög marknadspotential, Volvo Personvagnar AB. Projektet avser att utveckla och demonstrera en flotta elfordon.

6. Chromogenics:Energieffektiva byggnader och fordon, Chromogenics Sweden AB. Projektet rör storskalig kostnadseffektiv produktion av chromogena folier som ska appliceras på befintliga fönster och glasväggar för att kunna variera inflödet av solljus och därigenom minska behovet av luftkonditionering.

Se den fullständiga listan över sökanden här.

Här är alla 39 ansökningarna

null

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt