Se upp för fulröken

2008-11-06 08:41  

Nu faller temperaturen och allt fler svenskar tänder kaminer, kakelugnar och spisar. Men eldar du rätt? Ta en titt på röken så får du svaret.

Om röken ärmörkoch illaluktande tyder det på att förbränningen är ofullständig. Förmodligen eldar du med stängt spjäll eller i varje fall med dåligt drag.

Resultatet blir sämre förbränning och utnyttjande av vedens energiinnehåll, mer utsläpp och ökad risk för sotbrand.

Är rökengul? Ett tecken på att röken innehåller tjära. Orsaken är ofullständig förbränning till följd av för låg temperatur och för liten lufttillförsel.

Kompaktvitrök indikerar visserligen bra förbränning, men också att veden är för fuktig.

Eldar du rätt ska röken som kommer ur skorstenspipan knappt vara synlig, utan påminna omgenomskinligvattenånga.

– Miljöfarliga och störande utsläpp från lokala eldstäder har blivit ett stort problem i våra tätorter, säger Bertil Ahlin, energi- och klimatrådgivare i värmländska Kil, till nyhetssajten nwt.se

- Orsaken är att många eldar på fel sätt och att det eldas i dåliga kaminer.

Bertil Ahlin avråder från att använda fuktig eller nyhuggen ved. Sådan ved kan innehålla nästan 50 procent vatten.

Vid eldning ska fukthalten helst vara nere i 20 procent, vilket innebär att veden helst ska lagras ett år och eftertorkas några veckor inomhus innan den tas i bruk.

Den som inte har så lång framförhållning som ett år ska i alla fall tänka på att klyva sin ved före påsk. Då är luften torr och veden hinner torka lagom till höstens brasor.

Det gäller också att snabbt få upp temperaturen i eldstaden (se nedan). Men använd inte för mycket papper:

- Det ger sotutsläpp, säger Bertil Ahlin till nwt.se.

Mjölkkartonger och sopor ska man inte heller använda hemma i spisen eller kaminen. Det är dåligt ur miljö- och hälsosynpunkt och ger beläggningar i kaminen.

Så får du snabbt fart på brasan:

* Lägg in en liten startbrasa av späntstickor, näver och torr, finkluven ved.
* Tänd och lägg sedan några vedträn ovanpå startbrasan.
* Ha ordentligt drag, håll helst luckorna öppna tills det har tagit sig ordentligt.
* Nu kan du fylla eldstaden med ved, men inte mer än halva utrymmet.

Jonas Hållén

Mer om: Skorsten Spis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt