Se hur klimatet förändras där du bor

2015-11-26 12:44  

Vad betyder två graders uppvärmning av jordens medeltemperatur för där du bor? En ny tjänst från SMHI visar hur temperatur, nederbörd och till exempel växtsäsong förändras i olika delar av Sverige.

Den nya tjänsten från SMHI gör det möjligt att se hur klimatet påverkas lokalt vid en global uppvärmning på två grader.

En generell slutsats är att årsmedeltemperaturen stiger mer än två grader i Sverige på grund av vårt nordliga läge där klimatet påverkas mer än längre söderut på grund av mindre snö och is i arktis.

– I en två grader varmare värld beräknas den svenska sommaren bli 1-2 grader varmare i hela landet. På vintern blir förändringen större, 2-5 grader, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på Rossby Centre vid SMHI.

Nederbörden ökar med i genomsnitt 5-15 procent. Allra mest ökar den i norra Sverige på vintern då årsnederbörden blir 10-20 procent rikligare enligt SMHI.

– Om dagens utsläppstrend fortsätter finns det inte något som tyder på att temperaturökningen skulle stanna under två grader, utan vi skulle passera denna nivå omkring 2040. Därför är det viktigt att världens länder enas om ett bindande klimatavtal, säger Gustav Strandberg.

Klimatmodellen för Sverige vid två graders högre global temperatur hittar du här.

Förutom nederbörd och temperatur går det att se till exempel vilken som i genomsnitt blir sista dagen med frost i olika delar av landet och hur västsäsongen påverkas.

I grunden bygger den nya tjänsten på samma modelldata som klimatscenarierna för Sveriges 21 län som SMHI presenterade i början av november och som du hittar här:

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL