Se exoskelett som styrs med tanken

2012-10-23 13:29  
Robotdräkten täcks likt ett exoskelett runt människor och kallas för HAL (Hybrid assistive limb). Bild: Cyberdyne

Hur städar man upp efter kärnkraftsolyckor? Japanska Cyberdyne har lanserat ett förslag: Med människor, täckta av robotdräkter.

Ny Teknik skrev nyligen om en ny robotdräkt som ska hjälpa rörelsehindrade personer att gå igen. Nu har tekniken utvecklats till att också kunna användas av människor som ska jobba i uppstädningen av Fukushima, rapporterar Daily Mail.

Robotdräkten, som täcks likt ett exoskelett runt människor, kallas för HAL (Hybrid assistive limb). Människorna bakom den nya dräkten uppvisar därmed ett visst mått av svart humor. HAL hette roboten som blev galen i Stanley Cubricks 2001: Ett rymdäventyr. Cyberdyne är dessutom namnet på företaget bakom mördarmaskinen Terminator i filmerna med samma namn.

Förhoppningsvis ska det inte gå lika illa efter att verklighetens HAL visades upp på Japan Robot Week Exhibition förra veckan.

Ett yttre skal av volfram ska skydda mot strålningen. Trots att skalet väger cirka 60 kilo kommer användaren inte att känna av tyngden. Sensorer på dräktens insida kommer nämligen att känna av bärarens nervsignaler. Signalerna förstärks i dräkten och styr dess rörelser. Dessutom finns fläktar som ska undvika att det blir för varmt, och andning och puls mäts för att undvika överbelastning av bäraren.

Enligt Neuro Gadget ska dräkten testas på plats i Fukushima.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xwzYjcNXlFE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Stefan Nordberg

Mer om: Robot Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt