Schweiziska huset är självförsörjande på energi

2017-02-20 17:04  

Med solceller på taket, batterier i källaren och egen vätgasproduktion är ett flerfamiljshus i Schweiz självförsörjande på energi. Vid invigningen i höstas klipptes inte något rött band utan den sista elledningen till huset.

Taket och fasaden är helt täckt av solceller. Likströmmen från solpanelerna omvandlas till växelström i 26 omvandlare från ABB.

Ett litiumjärnfosfatbatteri i källaren kan lagra överskottsenergi för att klara tre eller fyra dagars behov om solen inte skiner.

Energi kan också lagras i form av vätgas. En elektrolysör kan använda sommarens överskottsel för att spjälka vatten till väte och syre. Vätgasen lagras i stora tankar och kan sedan omvandlas till elektricitet eller värme under vintern.

Ett tredje energilager är de två stora vattentankarna under mark. De rymmer 250 000 liter vatten som värms till 65 grader under sommarsäsongen och kan sedan tjäna som värmekälla under vintern.

Genom en vattenvattenvärmepump med geotermisk sond utnyttjar huset även markens värme som energikälla.

Nio familjer ska bo i huset. Lägenheterna är utrustade med energisnåla apparater och ABB:s system för fastighetsautomation.

– Med hejdå-knappen kan du till exempel stänga av alla standby-apparater när du går hemifrån, säger Mike Mustapha, global chef för ABB:s affärsverksamhet Building Products, i ett pressmeddelande.

Huset ligger i Brütten och har byggts av Umwelt Arena.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL