Schlagerstjärna virar in sig i koppartråd

2012-02-24 14:02  
Artisten Danny strålar med LEC, Light Emitting Capacitor, i dräkten. Foto: Olle Kirchmeier/SVT

300 meter ljustråd pryder artisten Danny och hans dansare i lördagens deltävling i Melodifestivalen.

Favorittippade Danny Saucedo och hans dansare kommer att stråla lite extra i delfinalen i Malmö på lördag. Totalt har de 300 meter ljustråd i vitt, rött och aqua insydda i scenkläderna. Batteri och styrelektronik sitter dolda runt ben och midjor.

Tekniken heter LEC, Light Emitting Capacitor, och används ofta i nödbelysning. Trådarnas kärna är en koppartråd belagd med ett tunt lager zinksulfid. Utanpå lindas en mycket tunn koppartråd och det hela täcks av pvc-plast i olika färger. När man lägger en spänning mellan de båda koppartrådarna så avger zinksulfiden ett ljus.

Ljustrådarna tillverkas av israeliska Lytec, och den svenska representanten Thinlight uppger att mellan 80 000 och 90 000 meter ljustråd har installerats i Sverige. Den största användningen är nödbelysning i exempelvis båtar, tunnlar, gruvor och kärnkraftverk.

Tekniken har även tidigare används i mer spektakulära installationer. Volvo Cars smyckade exempelvis grillen på konceptbil Universe med ljustråd, den har prytt musikalen Cats på Cirkus i Stockholm och vid Eurovision Song Contest i Moskva 2009 användes över 1000 meter ljustråd till invigningsceremonin.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt